Meer controle op crypto door belastingdienst
In een artikel op de internetsite crypto insiders lezen we in het artikel "crypto bezitters opgelet: Nederlandse belastingdienst verscherpt controles in box 3". Tijdens een commissie debat van 13 maart 2025 werden er zorgen geuit over de effectiviteit van de controle op belastingontduiking, het verslag kun je hier raadplegen. De staatssecretaris Van Oostenbruggen stelt voor om de focus op grote belastingontduikers te leggen en actiever onderzoek naar het bezit van crypto in te stellen. De staatssecretaris is van mening dat veel vermogen via crypto wordt verhuld en maakt de koppeling met criminele activiteiten.
Meer controle vermogen box 3
Steeds vaker adviseren wij belastingplichtigen bij hun aangifte inkomstenbelasting en het vermelden van crypto of bitcoin. Regelmatig is dit niet gemeld en/of gewoon vergeten. Crypto wordt in Nederland veelal gezien als box 3 vermogen maar soms ook als box 1 (werkzaamheden). Bij de belastingaangifte 2024 moet de waarde per 1 januari 2024 worden gemeld. We zien ook steeds vaker vragenbrieven over de herkomst van de crypto en/of de juistheid en volledigheid van de omgegeven omvang. Ook binnen de FIOD is een speciaal team gestart dat zich speciaal richt op het opsporen van verborgen crypto. Dit wordt vanaf volgend jaar eenvoudiger omdat op grond van Europese wetgeving automatische gegevensuitwisseling binnen Europa gaat plaatsvinden. Walletbeheerders binnen de EU moeten informatie van klanten gaan uitwisselen met de belastingautoriteiten.
Vragen en antwoorden inzake crypto en belastingen
Wij krijgen regelmatig vragen over de verwerking van crypto en de fiscale kant hiervan. Hierbij de meest voorkomende vragen. Als u fiscaal advies wenst over uw crypto kunt u vrijblijvend onderstaand formulier invullen.
Hoe controleert de Belastingdienst op crypto zoals bitcoin
Als de crypto met (forse) winst wordt verkocht ziet de belastingdienst een stijging van uw vermogen (via vermogensvergelijking van huidige jaar met jaar ervoor). De Belastingdienst kan dan vragen gaan stellen over de door u ingediende aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 2026 zullen walletbeheerders in de EU uw bitcoin saldo moeten melden aan de Belastingdienst.
Wat de boete voor het niet aangeven van crypto zoals bitcoin
De belastingdienst kan een boete opleggen die kan oplopen tot maximaal 300% van de verschuldigde belasting, te vermeerderen met belastingrente. Dit kan fors oplopen. Meestal wordt de boete verminderd tot 75% - 150%.
Krijgt de belastingdienst crypto in beeld?
Over paar jaar wordt het eenvoudiger voor de Belastingdienst om inzicht te krijgen in het cryptovermogen van Nederlanders. Als deze crypto in beeld komt zal de Belastingdienst (met terugwerkende kracht over eerdere jaren) vragen gaan stellen aan de belastingplichtige. Dit zal met name gaan om de herkomst en de wellicht in het verleden onjuist ingediende aangiften inkomstenbelasting. Dit zal een stevige inhaalslag betekenen. Belastingplichtige zal volledig inzicht moeten geven over de herkomst van de middelen (zie Rechtbank Den Haag d.d. 3 januari 2025 ECLI:NL:RBDHA:2025:22)
Wat als je crypto niet opgeeft ?
De belastingdienst ziet dit als verhuld vermogen, gevolg hiervan is navordering, (vergrijp) boete en belastingrente. Binnen de belastingdienst is een speciaal team bezig met verhuld vermogen van belastingplichtigen. De Belastingdienst heeft veel rechten om informatie op te vragen (artikel 47 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen). De gevraagde informatie moet dan wel van belang kunnen zijn voor de belastingheffing van de belastingplichtige. Er gelden ook beperkingen voor de Belastingdienst, zo mag er geen sprake zijn van een fishing expedition (lukraak informatie opvragen en hopen dat je doel treft). In het jaarplan 2024 wordt aangekondigd dat het programma verhuld vermogen nog verder wordt uitgebreid, ook is het één van de belangrijke thema's in 2024 en daarna. Dit zal zich met name richten op crypto en vastgoed. Heeft u vragen stuur ons gerust een e-mail of neem contact op met onze fiscaal juristen.
- Controle van vastgoed, crypto en overig vermogen in belastingaangifte: De Belastingdienst wil nagaan of dit vermogen correct is opgegeven. Bij onvolledigheid kan een navorderingsaanslag volgen, mogelijk met boete en rente.
- Strafrechtelijke vervolging: Bij een groot belastingnadeel kan ook strafrechtelijke vervolging plaatsvinden.
- Internationale belastingverdragen: Het belastingverdrag tussen Nederland en vele landen stelt dat inkomen uit onroerend goed belast wordt in het land van ligging (bijvoorbeeld Dubai), waardoor de uitkomst per situatie kan verschillen. Overig vermogen moet veelal wel in Nederland worden aangegeven.
Noot fiscaal jurist inzake crypto en belastingdienst
De daytrader en handelaar loopt aan tegen box 1 heffing over de winst bij de handel in crypto. De passieve belegger kan zijn of haar crypto gewoon opgeven in box 3, beide wordt nog wel eens vergeten.
Wij hebben in de loop der jaren veel inkeertrajecten begeleid. Dat waren eerst vooral zaken met betrekking tot buitenlandse bankrekeningen, maar steeds vaker gaat het om (aanzienlijke) cryptoportefeuilles. De belastingplichtige die vrijwillig wil verbeteren en alsnog juiste aangiften uit zichzelf doet, kan er vaak met een goede deal vanaf komen. Wij helpen u graag om die deal te bereiken. Neem gerust eens contact op met één van de auteurs van dit artikel. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.
Vragen over crypto en belastingheffing?
Meer weten van meer controle op crypto door belastingdienst
- Crypto's vergeten bij aangifte?
- Crypto en software
- FIOD en crypto
- Rechtspraak crypto en bitcoin
- Crypto melden bij fiscus
- Belasting betalen over crypto
- Fiscale aspecten crypto valuta
- Crypto en omzetbelasting
- Vragenbrief Belastingdienst crypto
- Cryptowinst via software en fiscus
- Crypto in aangifte inkomstenbelasting
- Informatieverzoek belastingdienst crypto
- Lagere waardering crypto in box 3