Crypto of bitcoin en navordering, 5 jaar of 12 jaar?
De laatste jaren hebben wij honderden belastingplichtigen bijgestaan bij de inkeerregeling. Op dit moment - en de komende jaren - zullen er via zogenaamde DAC meldingen vele crypto eigenaren onder de spreekwoordelijke bril van de belastingdienst komen. De vraag die dan opkomt is of de belastingdienst 5 of 12 jaar mag navorderen. Binnen onze praktijk zien we steeds vaker geschilen en advisering inzake de belastingheffing over de digitale munten (crypto), zoals bitcoin en diverse altcoins. De discussie met de belastingdienst heeft betrekking op de volgende onderdelen
- herkomst en ontstaan crypto
- aankoop crypto en ontwikkeling
- heffing in box 1 of box 3
- navorderingstermijn 5 jaar of 12 jaar
De navorderingstermijn in de inkomstenbelasting
Als inkomen of vermogen niet juist of volledig is opgegeven kan de belastingdienst navorderen. Of er kan worden nagevorderd moet vooraf zorgvuldig langs de wet en regelgeving worden gelegd, er moet namelijk wel een grond zijn om tot navordering over te kunnen gaan. Vervolgens is de vraag over welke periode er kan worden nagevorderd.
- De belastingdienst kan navorderen voor 5 jaar (binnenland) of 12 jaar (buitenland), dit wordt gerekend vanaf het moment waarop de belasting verschuldigd is (dus na het kalenderjaar).
- De vraag of 5 jaar of 12 jaar kan worden nagevorderd zal afhangen van de vraag waar de inkomens- of vermogensbestanddelen zijn "opgekomen" of waar het vermogen wordt "aangehouden".
- De verlengde termijn van 12 jaar is in de Nederlandse wet opgenomen omdat de Belastingdienst in buitenland situaties niet over toereikende controlemogelijkheden beschikt om aldaar opgekomen of aangehouden vermogen of inkomen te achterhalen, dit klinkt logisch.
- Voor crypto is dus de vraag: waar worden de crypto aangehouden en waar zijn de inkomsten uit crypto opgekomen, een mooie - soms praktische - discussie.
In een uitspraak van de Hoge Raad d.d. 16 maart 2018 (ECLI:NL:HR:2018:303) , het zogenaamde Ijssalon arrest kwam de vraag aan de orde of over in Nederland verdiende winst, de daarna in het buitenland is ondergebracht, gedurende 5 jaar of 12 jaar kon worden nagevorderd. De Hoge Raad is van mening dat als inkomsten in Nederland zijn gegeneerd en ontvangen op deze inkomsten niet de verlengde termijn van 12 jaar kan worden toegepast.
Noot fiscaal jurist inzake verlengde navorderingstermijn bij crypto
De Belastingdienst stelt in een aantal gevallen dat crypto niet zuiver in Nederland is aangehouden of opgekomen, een heldere toelichting ontbreekt. Als vervolgens wordt verwezen naar het genoemde IJssalon arrest blijft een heldere motivering thans nog uit. Het lastige van crypto is vaak dat niet duidelijk waar deze wordt aangehouden. Bitcoin wordt immers niet bewaard op de hardware wallat, deze wordt alleen gebruikt voor het wachtwoord (de key). Deze key geeft dan weer toegang tot de crypto op de blockchain, deze blockchain is dan weer een samenstel van (peer to peer) transacties. Crypto bevinden zich dus niet in binnen- of buitenland maar overal. Deze onduidelijkheid zal de komende tijd wel worden opgelost door de wetgever, via een wetswijziging zal vermoedelijk op crypto de 12 jaarstermijn worden toegepast.
In een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland d.d. 4 april 2024 ECLI:NL:RBNNE:2024:1216 kwam de navorderingstermijn aan de orde. Volgens de rechtbank - die ook verwijst naar het genoemde IJssalon arrest - kan de verlengde navorderingstermijn (artikel 16 lid 4 AWR) niet worden toegepast. De inkomsten zijn namelijk niet in het buitenland opgekomen. De rechtbank zoekt verder ook steun in een conclusie van de AG uit 2023 (d.d. 17 maart 2023 ECLI:NL:PHR:2023:303). De vraag die voorlag is ook waar het inkomen is opgekomen of aangehouden, zie hiertoe Hoge Raad 13 augustus 2004 ECLI:NL:HR:2004:AQ6911.
Of de uitspraak van de rechtbank helemaal juist is laten we nu nog even in het midden, twijfel aan onze kant zit in het feit dat er is betaald via crypto op een "bankrekening (in dit geval wallet) van de belastingplichtige. De komende periode zullen er meer zaken voor de rechter verschijnen waarbij het erop lijkt dat belastingplichtige de beste "digitale" kaarten heeft.
Zijn er vragen of opmerkingen of worstelt u met bitcoin of crypto, stuur ons gerust een bericht.
Vragen over belastingheffing bij bitcoin?
Meer weten van crypto navordering 5 of 12 jaar
- Crypto minen en btw-aftrek
- FIOD en crypto
- Crypto's vergeten bij aangifte?
- Crypto melden bij fiscus
- Belasting betalen over crypto
- Crypto in jaarrekening
- Crypto vergeten in aangifte
- Vragenbrief Belastingdienst crypto
- Informatie verschaffen crypto
- Crypto lager waarderen in box 3
- Cryptowinst via trading bot is winst uit onderneming
- Vrijwillige verbetering aangifte bij crypto
- Kennisgroep standpunten crypto
- Crypto geld of belegging in box 3
- Boete bij navordering crypto