print sitemap zoeken disclaimer contact

Crypto in aangifte inkomstenbelasting

Crypto horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw crypto valuatie geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum(. U moet hiertoe de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform gebruiken. Als u crypto vergeet in uw aangifte inkomstenbelasting op te geven ziet de belastingdienst dit als "onverhuld vermogen", mogelijk krijgt u dan een boete (die flink kan oplopen).

Hoeveel crypto mag ik belastingvrij bezitten?

De eerste € 50.000 aan box 3 bezittingen zijn vrijgesteld van belastingheffing in box 3. Hiervoor moet u wel alle bezittingen in box 3 (onroerend goed, beleggingen, bankrekeningen, etc.) bij elkaar tellen.

Heeft de belastingdienst informatie over mijn crypto of bitcoin?

Sinds 2020 moeten aanbieders in Nederland zich registeren bij de Nederlandse bank. Vanaf 2026 moet op grond van Europese wetgeving ook informatie door platformen en aanbieders worden doorgegeven aan de fiscale autoriteiten in hun vestigingsland. Deze informatie wordt dan ook doorgegeven aan de belastingautoriteiten als een belastingplichtige in het buitenland woont (dus ook de Belastingdienst krijgt dan automatisch informatie over uw crypto). Deze wetgeving geldt voor binnen de EU gevestigde platformen.

In de huidige tijd melden zich steeds meer belastingplichtigen vrijwillig bij de belastingdienst of nemen "opeens" de in het verleden opgebouwde crypto in hun aangifte inkomstenbelasting.

Met verwegen inkomen crypto kopen

Het kan zijn dat de Belastingdienst dan een eigen onderzoek gaat instellen en hierdoor ook ander inkomen of vermogen op het spoor komt (Gerechtshof Amsterdam 14 november 2023). In deze procedure ging het over het opzettelijk onjuist informatie verstrekken over de aankoop van 165 bitcoins in 2013. De inspecteur is van mening dat er tevens inkomen is verzwegen, met dit inkomen zijn de bitcoins gekocht. Ook bleef de vergrijpboete in stand. In deze zaak wordt duidelijk dat het ook van belang is met welk geld de crypto zijn gekocht en/of dit inkomen of vermogen op dat moment bekend was.

Crypto daalt fors in waarde na peildatum

De kern van discussie in procedure bij de Rechtbank Noord Holland d.d. 14 september 2023 (ECLI:NL:RBNHO:2023:10669) is of de box 3 heffing over crypto terecht is, of in strijd met artikel 14 EVRM en derhalve een individuele en buitensporige last vorm (kerstarrest Hoge Raad). In een tweetal procedures heeft de Rechtbank Noord Holland een crypto (altcoins) bezitter in het gelijk gesteld. Er hoeft in box 3 geen rendement in aanmerking te worden genomen omdat sprake is van een (sterk) negatief rendement. Zowel op grond van het kerstarrest als de Wet rechtsherstel box 3 is de heffing niet terecht. Box 3 is niet altijd een buitensporige last, maar in dit geval wel. Een overzicht van tientallen procedures treft u hier aan. In dit artikel duiken we in deze uitspraken inzake crypto / altcoins en box 3.

Fiscale noot inzake crypto

Over een paar jaar komt de belastingdienst uw crypto automatisch op het spoor. Het is dus van essentieel belang dat u juist en volledig aangifte doet en bij verzwegen crypto hiervan melding maakt. Het is hierbij ook van belang dat juist en volledig inzake kan worden gegeven in de aankoop en ontwikkeling van de crypto (dus volledige aan- en verkoop historie transacties. Bent u de crypto vergeten? Neem dan contact op met onderstaande specialisten, zij helpen u graag en vlot.

Best gelezen artikelen over crypto

Vragenbrief crypto van de Belastingdienst ontvangen?

Ik ben mijn crypto vergeten in de aangifte inkomstenbelasting op te nemen, wat nu?

FIOD op zoek naar crypto, wat zijn mijn risico's?

Bitcoin opnemen in de jaarrekening, hoe werkt dit?

Bron Bitcoin in aangifte inkomstenbelasting

Gerechtshof Amsterdam d.d. 14 november 2023 ECLI:NLGHAMS:2023:3400

Vragen over fiscale gevolgen crypto of bitcoin?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 06-02-2024
Artikel gemaakt op 06-02-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Inkomstenbelasting Box 3 Besparen in box 3 Crypto munt en belastingen Crypto in aangifte inkomstenbelasting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap