print sitemap zoeken disclaimer contact

EK voetbal en voetbalpool

We doen eindelijk weer mee aan het EK voetbal. Ook de voetbalpool zal op het werk worden ingevuld. In dit artikel de fiscale merites en natuurlijk ook de mening van onze EK voetbal-deskundige over "wie gaat er winnen".

Wie gaat het EK 2021 winnen?

Natuurlijk hoop ik dat Nederland het EK gaat winnen. Op grond van emotie moet je echter geen voetbalpool invullen. Laten we eens kijken naar de cijfers en feiten, zo kunnen we eenvoudig bepalen wie er gaat winnen.

  1. Duurste team (transferwaarde): het duurste team is het VK (€ 1,3 mrd) en daarna Frankrijk en Duitsland (€ 1 mrd). Nederland staat op plek 10 met zo'n € 600 miljoen. Conclusie: VK of Frankrijk wordt de winnaar.
  2. FIFA-standen: België staat op 1 en Frankrijk op 2, Nederland op plek 16. Derhalve wordt België of Frankrijk de winnaar.
  3. Gokken: alle gokkantoren denken dat het VK het EK gaat winnen, Frankrijk op 2 en België op 3. Derhalve wordt het VK of Frankrijk de winnaar.

Lang verhaal kort: het VK wordt kampioen en België maakt een goede kans. Als je de pool gaat invullen, bedenk dan dat de meeste wedstrijden eindigen in 1-0 of 2-0.

EK voetbal 2021: belasting en pooltje

Tijdens het EK voetbal 2021 worden binnen bedrijven voetbalpooltjes opgezet. Hoe zit dit fiscaal? Tot € 449 is er geen probleem, anders wel. En let erop dat de voetbalpool niet wordt opgezet door de werkgever, maar door een collega.

Kanspelbelasting en voetbalpool

Meestal wordt er een inleg besproken en ontvangt de winnaar (of de top 3) een prijs uit het verzamelde geld. Een inleg is veelal niet verplicht en de werkgever kan er ook nog voor kiezen een (extra) prijs ter beschikking te stellen. Als de geldprijs - of de waarde van het cadeau - niet meer bedraagt dan € 449, is er niet veel aan de hand. Maar is een voetbalpool een kansspel? Volgens de rechter zou het best eens een behendigheidsspel kunnen zijn, dat dacht men namelijk ook van pokeren. We hebben in Nederland echter altijd nog de scheidsrechter (de Hoge Raad), dit hoogste rechtscollege is van mening dat de meeste sport-kansspelen niet kunnen worden gezien als kansspel. Dit arrest ging echter niet over voetbal, dus een risico is en blijft er altijd.

Loonbelasting en voetbalpool

Al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten is loon, dit is een vrij ruim begrip. Om te voorkomen dat de werkgever met loonbelasting te maken krijgt, moet er geen verband bestaan tussen de voetbalpool, de dienstbetrekking, de deelnemers en de prijzen.

Hoe kunt u een voetbalpool belastingvrij houden?

Er zijn binnen de fiscale wereld diverse mogelijkheden om een voetbalpool belastingvrij te houden. De belangrijkste voorwaarden om kansbelasting te voorkomen zijn:

  1. Er is sprake van een groep collega's;
  2. Laat een collega de pool organiseren (niet de eigenaar of partner van het kantoor);
  3. Mensen buiten de groep mogen niet meedoen;
  4. De totale prijs is maximaal € 449 (of minder);
  5. Het bedrag van € 449 geldt voor het totaal aan prijzen.

Als de totale prijzen meer bedragen dan de genoemde € 449, dan wordt de (totale) prijs belast met kansspelbelasting. De belasting wordt normaal gesproken ingehouden op de prijs en afgedragen aan de Belastingdienst.

Noot fiscale voetbalkenner

Tijdens de WK voetbal in Brazilië heeft onze toenmalige staatssecretaris verklaard dat hij of de Belastingdienst echt niet de jacht gaat openen op de voetbalpool bij bedrijven of vriendenclubs.

Meer weten van voetbalpool en ek 2021

Deel deze pagina

Laatste update op 14-06-2021
Artikel gemaakt op 04-06-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Voetbalpool en EK 2021

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap