print sitemap zoeken disclaimer contact

Hypotheekrente vervalt

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de aftrek van hypotheekrente. In dit artikel geef ik als fiscaal jurist mijn mening over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Er wordt ook een terugblik gegeven over de aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek gedurende de laatste 15 jaar.

Hypotheekrenteaftrek, een terugblik

In de loop der jaren is de hypotheekrente al behoorlijk ingeperkt, hieronder een overzicht:

  • Sinds 1997 is de rente voor de eigen woning en vakantiewoning aftrekbaar. Daarvoor was alle betaalde rente aftrekbaar (consumptieve rente). Rente welke wordt voldaan op schulden i.v.m. aandelen of een auto is niet meer aftrekbaar.
  • In 2001 is dit beperkt, enkel de rente die wordt betaald over een schuld die betrekking heeft op de eigen woning (of verbouwing / onderhoud) is dan nog aftrekbaar. Voor een vakantiewoning kwam de renteaftrek te vervallen.
  • In 2001 wordt de duur van de hypotheekrenteaftrek beperkt tot 30 jaar. In 2031 is dus voor veel mensen de hypotheekrente niet meer aftrekbaar, dit zal zeker invloed hebben op de huizenprijzen.
  • Vanaf 2004 moet de overwaarde bij verkoop van een woning worden geïnvesteerd in de nieuwe woning, de zogenaamde bijleenregeling. Hierdoor minder hypotheekrenteaftrek bij aankoop volgende woning.
  • In 2009 is de maximale bijtelling voor het eigenwoningforfait afgeschaft. Voor woningen vanaf € 1.500.000 is hierdoor minder hypotheekrente aftrekbaar.
  • Vanaf 2010 gaat voor woningen vanaf € 1.000.000 (WOZ-waarde) een hoger eigenwoningforfait gelden, dit wordt in stappen verhoogd tot 2,35%. Voor duurdere woningen wordt hierdoor de hypotheekrenteaftrek nog eens extra beperkt.
  • In 2010 wordt de bijleenregeling verder aangescherpt, deze is ook van toepassing als u goedkoper gaat wonen.
  • Sinds 2011 kunt u minder eenvoudig een hypotheek krijgen. Tevens mag u maximaal 50% van de hypotheek als aflossingsvrij aanmerken.
  • Sinds 2013 is de hypotheekrente enkel nog aftrekbaar als op de hypotheek wordt afgelost.
  • Sinds 2014 is de hypotheekrente niet meer tegen het maximale tarief aftrekbaar, het tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is wordt per jaar 0,5% lager.

Hypotheek in een nieuw jasje

De hypotheekrente is de laatste jaren al behoorlijk ingeperkt. In landen om ons heen is de hypotheekrente beperkt of niet aftrekbaar, dus deze route zullen wij in Nederland ook gaan volgen. Er zijn diverse plannen mogelijk. De volgende plannen zijn hierbij denkbaar:

  1. Aflossing op de eigenwoningschuld in 2013, 2014 en 2015 aftrekbaar maken in box 1, hierdoor bij sommige (vermogende) mensen een versnelde aflossing.
  2. Rente aftrekbaar tegen vast tarief van 40% (soort box 4).
  3. Verplicht aflossen in 30 jaar waardoor de hypotheekrente langzaam inslaapt.
  4. Woning verplaatsen van box 1 naar naar box 3.
  5. Combinatie van bovenstaande, waarbij tevens de kapitaalverzekering eigen woning wordt opgenomen in box 3 en eventueel het eigenwoningforfait wordt verhoogd tot 5%.

Deel deze pagina

Laatste update op 25-04-2018
Artikel gemaakt op 12-12-2011
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Hypotheekrente vervalt

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap