Volg ons op:

Twitter Updates

Maserati, bijtelling en woningcorporatie

De directeur van woningcorporatie Rochdale heeft via een fiscaalvriendelijke route in een Maserati Quattroporte gereden. Normaal heeft een werknemer over de cataloguswaarde (ruim € 180.000) een bijtelling (als er meer dan 500 kilometer privé met de auto wordt gereden). Netto zou dit de werknemer ongeveer € 1.800 per maand kosten. Daarnaast moet er fors worden geïnvesteerd in de aanschaf, op de auto zit ruim € 70.000 aan belastingen (BTW en BPM).

Op een foto zag ik dat de Maserati is voorzien van een zogenaamd "taxi kenteken". Dit zet je als fiscalist aan het nadenken. De volgende besparingen worden gerealiseerd:

 1. Geen bijtelling.
 2. BTW-teruggave.
 3. Geen BPM.
 4. Besparen bij aanschaf € 70.000.
 5. Jaarlijkse besparing (bijtelling) € 20.000.

 In deze situatie is het volgende gebeurd (bron: RTL Nieuws):

Dergelijke structureren zijn moreel verwerpelijk en geven een onjuist signaal vanuit de woningcorporatie aan de maatschappij en haar klanten. Bij dit soort privé-uitgaven van bestuurders van (semi-)overheidsbedrijven is de integriteit van de organisatie en de directeur direct in het geding. Het is immers publiek geld.

Fiscaal is de structuur echter leuk bedacht en is het fiscale voordeel aanzienlijk. Soms komt het in de fiscale praktijk wel eens voor dat een ondernemer privé en zakelijke uitgaven door elkaar haalt (lees: privékosten als zakelijke kosten boekt). Een menselijke neiging om soms over de grens te gaan, zouden ze in Den Haag zeggen. Meestal gaat het dan om onterecht gedeclareerde bonnetjes, auto's, paarden, boten, etc.

Een tijdje geleden was er een zaak aan de orde waarbij een advocaat ruim 35 auto's in zijn bedrijf op de balans had staan en de kosten hiervan ten laste van de winst bracht. De Belastingdienst accepteerde de kosten niet en stapte naar de rechter. Voor aftrek van kosten / uitgaven binnen een bedrijf moet volgens de Hoge Raad (op grond van het zogenaamde Cessna arrest) worden vastgesteld of:

Voorbeelden van onzakelijke uitgaven

 1. Sponsoring paarden: In het zogenaamde renpaard criteria arrest kwam de sponsoring van € 12.000 voor reclame van een uitzendbureau in de paardensport aan de orde. Rechter: niet aftrekbaar.
 2. Cessna arrest: een groep tandartsen koopt een vliegtuig (Cessna) en vliegt hiermee naar Italië om daar een tandartspraktijk te runnen. Rechter: niet aftrekbaar.
 3. Helikopter: een DGA koopt voor € 375.000 een helikopter en neemt vlieglessen. Rechter: niet aftrekbaar.
 4. Paardentrailer: een DGA koopt een paardentrailer op de zaak en stelt deze aan zijn stiefdochter ter beschikking. Rechter: niet aftrekbaar.

Naast Tweede Kamerleden (declaratiegedrag), bestuurders van semi-overheden (Maserati op de zaak), vliegen ook ondernemers uit de bocht. Het is aan hun fiscalist en accountant om ervoor te zorgen dat we binnen de fiscale dijken uitgaven beoordelen en de ondernemer hierover tijdig en juist van advies voorzien. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden die binnen het fiscale kader passen, hierbij kunt u denken aan:

 1. Buitenlandse structuren en salary split;
 2. Minder belasting over innovatie (minder loonbelasting, minder winstbelasting);
 3. Mogelijkheden binnen de werkkostenregeling;
 4. Slim investeren, etc.

Bel gerust eens voor een vrijblijvende afspraak. Wij controleren vrijwel dagelijks het werk van boekhouders en accountants, een ieder zijn of haar vak !

Oh ja, ik rijd zelf ook een (mooie) Italiaanse auto (echter in privé).


Auteur(s) van maserati bijtelling en woningcorporatie


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 23-04-2015 | Artikel laatst gewijzigd : 23-04-2015

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen