print sitemap zoeken disclaimer contact

De traditionele accountant zal verdwijnen

Bespaar op uw accountant en schakel fiscaal jurist in!

De administrateur, boekhouder of traditionele accountants zijn ten dode opgeschreven. Geld verdienen met inboeken in een grootboek en vervolgens op "print" drukken voor de jaarrekening zal over een paar jaar niet meer bestaan. Deze werkzaamheden worden overgenomen door software en telebankieren. De accountant moet een commerciële en martkgerichte adviseur worden. Dit zal niet voor elke accountant zijn weggelegd. Op uw factuur van de accountant kunt u door een kort overleg of een offerteronde al eenvoudig 30% besparen. Schakel naast uw accountant een fiscaal jurist in, hij is specialist in fiscale structuren, oplossingen en belastingbesparen, dit is niet de specialiteit van uw accountant.

De ouderwetse boekhouder

Accountants- en administratiekantoren houden zich voor een groot deel bezig met het inboeken, administreren of verwerken van uw administratie. De gemiddelde ondernemer weet of hij winst of verlies heeft gemaakt en ziet de meerwaarde hiervan niet echt in. De prijzen voor samenstellen of opstellen van een jaarrekening zijn fors gekelderd. In de huidige tijd werken steeds meer kantoren met software die het inboeken zal overnemen. Hoe efficiënter het werk wordt ingericht, des te lager de kosten. De klant zal op zoek gaan naar een accountant die wel efficiënt werkt. De uren worden hierdoor beperkt en de factuur is een stuk lager.

Via bijvoorbeeld het internetbankieren en speciale software (zoals die van de ABN AMRO) worden bankmutaties automatisch in uw administratie verwerkt. Uitgaande en inkomende facturen kunnen worden ingescand en worden ook automatisch in uw administratie opgenomen. Met een scanner en de juiste software kunt u zomaar 50% van uw tijd verdienen op de administratie. Een kostenbesparing van duizenden euro's lijkt eenvoudig haalbaar.

De nieuwe boekhouder

Denk u eens in: op 1 januari zijn de cijfers van het vorige boekjaar bekend. De boekhouder of accountant hoeft hier niet zoveel aan te doen. De accountant kan u dan helpen bij een advies over de cijfers, de vergelijking met uw collega's, etc. In plaats van "uitvoerder" is hij / zij uw adviseur of controller. Het feitelijke boekingsproces wordt gedaan door software en een scanner, volledig geautomatiseerd derhalve. De ondernemer kan lekker aan zijn werk en de accountant mag eens per kwartaal langskomen om de ondernemer van de juiste adviezen te voorzien. Eens per jaar komt dan de fiscaal jurist om te kijken naar de fiscale mogelijkheden, beiden mogen vooraf een offerte uitbrengen zodat de ondernemer weet waar hij aan toe is.

Het kiezen voor een andere accountant is relatief eenvoudig en steeds meer ondernemers zullen naast hun accountant ook gebruik gaan maken van een fiscaal jurist of belastingadviseur. De accountant is immers geen fiscaal specialist en de fiscaal specialist is geen accountant, iedereen zijn vak.

Als u niet tevreden bent over uw accountant in zijn nieuwe rol, kunt u switchen of wellicht een fiscaal jurist of belastingadviseur raadplegen. Een fiscaal jurist is gespecialiseerd in het besparen van belastingen of het optimaliseren van uw resultaat resp. uw juridische structuur. Een accountant is uw "huisarts", die zich met name zal richten op uw financiële proces, de debiteurenbewaking, risico's binnen uw bedrijf, brutomarge, etc.

De toekomst wordt steeds leuker

Conclusie: de ondernemer kan weer lekker ondernemen en is op elk moment op de hoogte van zijn financiële situatie, een accountant heeft hij hiervoor niet meer nodig. De administratieve kosten kunnen fors omlaag en de adviseur mag zich gaan bewijzen. De wereld wordt hierdoor een stuk leuker.

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 05-07-2011
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... De traditionele accountant zal verdwijnen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap