print sitemap zoeken disclaimer contact

Kansspelbelasting over Duitse loterij

De heer X woont in Nederland en wint ruim € 3,5 miljoen in een Duitse loterij. De vraag is of X in Nederland kansspelbelasting (ruim € 1 miljoen) moet betalen. Het antwoord is "ja", aldus het Gerechtshof. Reden, er is geen sprake van dubbele belastingheffing.

Procedure kansspelbelasting buitenlandse loterij

Als er in het buitenland belasting is betaald over inkomen of een kansspel, dan hoef je vaak niet nogmaals in Nederland te betalen. Soms moet je in Nederland wel belasting betalen (naar Nederlandse maatstaven) en mag je de in het buitenland betaalde belasting hierop in mindering brengen. In deze situatie is er in Duitsland wel belasting betaald, maar deze belasting lijkt niet op de Nederlandse kansspelbelasting, de rechter is van mening dat de prijs niet onderworpen is geweest aan een soort van kansspelbelasting. Een dure uitspraak. Het tarief voor de kansspelbelasting in Nederland bedraagt 29%, een forse aanslag derhalve. Het Hof stelt het volgende:

  • Geen gelijksoortige heffing in Duitsland.
  • De 'Lotteriesteuer' is geen kansspelbelasting, maar enkel verschuldigd over de nominale waarde van de – ook niet verkochte - loten. Een heffing derhalve over de inleg en niet over de winst / prijs.
  • De 'Konzessionsbeitrag' wordt geheven bij de organisator en niet bij de ontvanger / winnaar van de loterij. Daarnaast lijkt deze belasting niet op de kansspelbelasting, maar is de organisator dit verschuldigd i.v.m. de vergunning.
  • Geen strijdigheid met Europese wetgeving.
  • Het vertrouwensbeginsel is niet geschonden door mogelijke schending met de invorderingswet (ingetrokken in 2010).

Bron buitenlandse loterij en kansspelbelasting

Rechtbank Gelderland d.d. 21 januari 2016 (ECLI NL 2016 199).

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 7 februari 2017 (ECLI NL GHARL 2017 900).

Vragen over kansspelbelasting, bel gerust

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Kansspelbelasting over Duitse loterij

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap