print sitemap zoeken disclaimer contact

Crowdfunding best aardig - belastingen en crowdfunding

Sinds enkele jaren is crowdfunding populairder geworden. Regelmatig worden wij gevraagd om mee te denken bij de fiscale merites over dit onderwerp.

Inleiding crowdfunding

Sociaal lenen aan elkaar en hiermee dingen mogelijk maken. "Noaberschap" noemen we dit in Twente. Maar wat is crowdfunding nu eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden?

Sparen lijkt zonder risico's, maar als u er goed over nadenkt, dan is dit niet zo (garantie € 100.000 per bank / per persoon, in Cyprus waren spaarders geld kwijt, inflatie 3% / belasting 1,2%, geen garantie als geld in de B.V. zit, etc.). Beleggen vinden veel mensen risicovol omdat men niet begrijpt wat er gebeurt en niet duidelijk is waarom een aandeel stijgt of daalt. Een alternatieve vorm is crowdfunding. Het geld lenen van:

  • particulieren aan bedrijven;
  • particulieren aan particulieren;
  • bedrijven aan bedrijven;
  • bedrijven aan particulieren.

De markt voor crowdfunding

De VS staat op de eerste plaats als het gaat om nieuwe dingen, zo ook bij crowdfunding. De meest succesvolle site in de VS is de lending club. Via deze site lenen particulieren aan particulieren. Een alternatieve site is Prosper, ook hier lenen particulieren van en aan particulieren. De tweede plaats binnen de wereldmarkt wordt ingenomen door het VK en de derde plek door ... Nederland. In Nederland zijn er twee belangrijke sites die zijn opgestart door voormalige bankiers, dit zijn Geld voor elkaar en Crowd about now. Beide sites staan onder toezicht van de AFM, dit om het vertrouwen te verbeteren en een onderscheidend vermogen te hebben. De Nederlandse crowdfunding-sites richten zich meer op investeringen in ondernemingen, anders dan in de VS en ook een beetje meer risico en een andere werkwijze.

Crowdfunding is een ontzettende groeimarkt, inleg is mogelijk vanaf zo'n € 1.000 en de rendementen zijn prima. Daarnaast kunt u het vergelijken met beleggen, edoch dan in bedrijven waarvan u begrijpt waarom u erin zou investeren. Probleem is dat het bedrijven of producten zijn met een hoog risicoprofiel. De reden? Het zijn nieuwe producten en bedrijven die niet bij de bank terecht kunnen. Voor de nabije toekomst zou het mooi zijn als banken, de ondernemer en de crowdfunder gezamenlijk in een bedrijf of product investeren. De risico's zijn beperkter en de controle is beter.

Risico en rendement crowdfunding

De rendementen zijn in Nederland nog niet echt bekend. In de VS en in het VK is crowdfunding al verder en kun je al zien hoeveel rendement je mag verwachten. In Nederland zijn we nog niet zover. De sites zelf stellen dat de rendementen best aardig zijn (gemiddeld 9%) en de risico's beperkt (3% van het geld komt niet terug). De looptijd is veelal 4 tot 5 jaar.

Crowfunding is een combinatie van beleggen, betrokkenheid (of noaberschap, zoals wij het in Twente noemen) en het kijken of een nieuw product ook echt zou aanslaan.

Het grootste probleem is eigenlijk dat het nieuw is, een beetje internetbouwer kan een site opzetten en u geld afhandig maken. Het is dus wel van belang dat u de internetsite, de investeringen en de mensen achter de site goed gaat beoordelen. Een exotisch idee is nu eenmaal niet altijd succesvol en dingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dit vaak ook.

Hoe werkt crowdfunding?

Via crowdfunding investeert u in producten of bedrijven. De investering kan in de volgende vormen:

  • aandelen in het bedrijf;
  • lening / obligatie aan het bedrijf;
  • obligatie aan het bedrijf waarbij deze kan worden omgezet in aandelen;
  • kopen van het product en daarna bepalen of u wilt investeren.

Crowdfunding en belastingen

Sinds de crisis zien we andere financieringsvormen. Het begrip crowdfunding kennen we in de fiscale wereld niet. Dat de Belastingdienst altijd haar deel van de winst wil is helder, dat ze liever niet willen bijdragen bij verliezen mag helder zijn. Op basis van feiten en omstandigheden moeten de fiscale gevolgen en merites worden beoordeeld, dit zowel bij de ontvangende partij als de betalende (aanbiedende) partij.

U leent, schenkt of investeert in crowdfunding. Wat zijn de fiscale gevolgen? Dit is niet zo eenvoudig te zeggen. Vragen die bij de fiscaal jurist naar voren komen zijn:

  • Investeert u als particulier of als ondernemer?
  • Aan wie leent u geld (familielid, ondernemer, fonds, etc.)?
  • Is een deel van het geld een gift of schenking?
  • Krijgt u iets (een dienst of product) terug voor uw investering?
  • Wat krijgt u als investeerder (aandelen, obligatie, eigendom, zeggenschap, lening, etc.)?

De basis is dat, als winsten belast zijn, de verliezen aftrekbaar zijn. Dit zal spelen als uw bedrijf of B.V. een investering doet. Als u als particulier zou investeren, zal dit veelal in box 3 plaatsvinden, tenzij u meer doet dan enkel geld lenen (meer dan normaal vermogensbeheer).

Meer weten van crowdfunding best aardig

Deel deze pagina

Laatste update op 01-07-2020
Artikel gemaakt op 04-05-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Crowdfunding best aardig

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap