print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingparadijs voor voetballer

Vanavond ga ik naar een voetbalwedstrijd van FC Twente, in de eerste divisie. Iedereen weet dat voetballers veel verdienen en dus moeten zij ook veel belasting betalen. In welk land kun je nu fiscaal het beste gaan voetballen, dit vroeg ik mij af. In Turkije is een speciaal tarief voor voetballers van 15% en in Rusland betalen grootverdieners maximaal 13%. Spanje deed ook goed mee met 24% (afgeschaft in 2016) en Italie kent ook een speciale regeling.

Voetballers in Italie

Sinds 2018 kent Italie nieuwe fiscale wetgeving waardoor buitenlandse voetballers over royaltie inkomsten, sponsordeals en imagorechten maximaal € 100.000 betalen. In Spanje werden veel voetballers (ondermeer Messi en Ronaldo) hierover lastig gevallen door de lokale belastingdienst. Ze werden door de Spaanse overheid vervolgd en veroordeeld. Het belastingtarief over het salaris bedraagt 46%.

Voetballers in Spanje

In de periode 2005 - 2016 hadden voetballers het in Spanje meer dan geweldig. De eerste 6 jaar kon je belastingvrij je salaris ontvangen. Deze wet stond bekend onder de David Beckham wet, deze voetballer kwam in 2005 naar Spanje . De regeling gold voor voetballers die in Spanje gingen wonen, ze konden ervoor kiezen om als "niet inwoner" van Spanje te worden aangemerkt. De wet is in 2010 aangepast, de regeling had nog effect tot 2016. Inkomsten die in Spanje worden verdiend werden belast tegen 24%, inkomsten die buiten Spanje werden verdiend (royalties etc.) tegen 0%. Het huidige tarief is ongunstig, namelijk 52%

Voetballer in Nederland

Al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten is loon, dus alle inkomsten die een voetballer geniet, worden als loon gezien. Er wordt soms geprobeerd om merchandisingrechten etc. in een ander land te laten belasten, meestal gaat dit mis. Ook transfervergoedingen zijn vaak onderdeel van discussie met de Belastingdienst, meestal krijgt de Belastingdienst gelijk. De heffing zal dan in Nederland plaatsvinden. Het maximale tarief in Nederland bedraagt 52% (tijdelijk is dit de afgelopen jaren 75% geweest). Voor voetballers geldt echter een speciale pensioenregeling. De uiteindelijke heffing van een voetballer in Nederland bedraagt daarmee ongeveer 35%. Sommige buitenlandse voetballers kunnen gebruik maken van een speciale regeling waardoor over 30% van het salaris vrijwel geen belasting wordt geheven.

Belastingparadijs voor voetballers

België, Turkije, Rusland, Italie en Zwitserland zijn prima landen om als voetballer te wonen. In deze landen bedraagt het netto tarief ongeveer 10% - 25%. 

Belastingdrama voor voetballers

China kent een netto tarief van zo'n 44%. Dit is hoog, maar weinig voetballers hebben hier last van, immers wie voetbalt er nu in China? Anders is het gesteld met Engeland, het tarief voor voetballers bedraagt aldaar 49%.

Belastingtip voor voetballer

Als u bijvoorbeeld in Spanje op trainingskamp gaat dan is het inkomen dat hieraan is toe te rekenen (derhalve bonussen aldaar, wedstrijdgeld, maar ook evenredig  deel inkomen in kalenderjaar) niet in Nederland te belasten.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-08-2018
Artikel gemaakt op 02-04-2011
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Belastingparadijs voor voetballer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap