print sitemap zoeken disclaimer contact

Rentederivaat in MKB

Banken verkopen rentederivaten aan het MKB-bedrijf, zo ook bij veel van mijn klanten. De banken proberen nu via nieuwe producten en overeenkomsten hun eigen aansprakelijkheid te beperken. Steeds meer MKB-ondernemers komen door een rentederivaat in de problemen en beginnen procedures richting hun bank. De kans van slagen wordt steeds groter. In september 2013 kwam de AFM met een rapport.  Daarna kwam een tweede rapport van de AFM en diverse uitspraken. De trend is duidelijk, een rentederivaat is steeds vaker een product waarbij de bank een schadevergoeding moet betalen.

Wat is een derivaat?

Banken verkochten in het verleden rentederivaten aan het MKB, dit is nu veel minder het geval. Een derivaat is een beleggingsinstrument dat haar waarde ontleent aan de waarde van een andere zaak (zoals aandelen, lening, etc.). Het gebruik was vaak gericht op het voorkomen van risico's, echter nu is gebleken dat het ook uiterst speculatief is. Een rentederivaat is erop gericht om risico's van een stijgende rente af te dekken. Als de rente niet stijgt, levert het rentederivaat vaak problemen op. Dit wordt niet of heel beperkt bij de advisering meegenomen.

Banken lappen regels aan hun laars

Een aantal banken in Nederland heeft de toezichtregels de afgelopen jaren aan hun laars gelapt. Er werden rentederivaten aan MKB-bedrijven verkocht waarbij de advisering niet of slecht is geweest. Banken hadden bij de advisering moeten kijken naar de MKB-ondernemer. Snapt de ondernemer waar het om gaat? Veel MKB-ondernemers zijn geen professionele partij en hadden dus veel beter geïnformeerd moeten worden. Uit het onderzoek van de AFM volgt dat veel banken hun dossier niet op orde hebben.

Wat kunt u doen?

Ga met uw bank in gesprek over een rentederivaat. Begin eens met het opvragen van alle bescheiden welke de bank in haar bezit heeft omtrent uw rentederivaat. Als de advisering slecht is geweest, is het verstandig de bank alvast aansprakelijk te stellen voor mogelijke schade.

Eind 2013 komt er nog een nader onderzoek van de AFM.

Bron rentederivaat en problemen

Onderzoek AFM naar rentederivaten.

Deel deze pagina

Laatste update op 06-11-2015
Artikel gemaakt op 25-09-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Rentederivaat in MKB

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap