print sitemap zoeken disclaimer contact

Kredietcrisis en fiscus

Positief denken, dat is een goed uitgangspunt. Met de huidige crisis, die iedereen toeschrijft aan kredieten (vandaar kredietcrisis), zit ik wel eens te puzzelen op fiscale maatregelen die de economie weer in beweging kunnen brengen. Belangrijkste startpunt is dat – in de lijn van onze vroegere staatssecretaris Willem Vermeend – gericht op bepaalde groepen maatregelen worden genomen. De grootste pijn zit hem bij het vertrouwen, de bestedingen moeten dus op gang worden gebracht.

De eerste vraag moet natuurlijk zijn: heeft de overheid invloed op de economie? Gezien de omvangrijke subsidies en bedragen die de overheid investeert, hoop ik maar dat dit klopt.

Fiscale maatregelen:

 1. Woningmarkt: verlagen van de overdrachtsbelasting tot 2% tot en met 31 december 2014. BTW op nieuwbouwwoningen van 21% naar 6%.
 2. Inkomen overheid: successie en schenkingsrechten verlagen in 2013.
 3. Bestedingen: BTW-tarief met 1% verhogen, belastingopbrengst gebruiken voor begrotingstekort, ieder moet immers steentje bijdragen. Tevens het verlaagde tarief grotendeels afschaffen.
 4. Bestedingen: inkeerregeling versoepelen, belastingplichtigen met verzwegen vermogen in het buitenland laten inkeren tegen een eenmalig tarief van 15%. Door de tax amnesty komt er ineens tussen de € 30 – 60 miljard naar Nederland. Directe belastingopbrengst is tenminste € 5 miljard en daarna jaarlijks de box 3 heffing. Bestedingen zullen stijgen omdat dit geld direct besteed kan worden.
 5. Bestedingen door bedrijven: bedrijven toestaan om nieuwe investeringen ineens ten laste van de winst te mogen afschrijven, eventueel rekening houdende met een maximum van € 250.000.
 6. Verhogen inkomstenbelasting: verhogen van de inkomstenbelasting voor mensen met een belastbaar inkomen boven € 200.000. Tarief verhogen tot 60%.
 7. Auto’s: bijtelling op milieuvriendelijke auto’s verlagen tot 5%, dit tot en met 31 december 2013.
 8. Woningmarkt: (milieuvriendelijke) onderhoudskosten van woningen voor 30% in aftrek toestaan, dit tot en met 31 december 2010.

Overige niet fiscale maatregelen

 1. Woningmarkt: mogelijkheid om enkel de opstal (stenen) te kopen en de grond in erfpacht te gebruiken. De grond wordt dan gekocht door de gemeente waarbij de financiering door een bank kan plaatsvinden.
 2. Bestedingen: extra investeringen door de overheid in grote projecten en geplande investeringen vooruit halen en nu uitvoeren.  
 3. Vrije tijd: opnamen uit spaarloon en levensloopregelingen tegen een tarief van 20%.

Meer weten van kredietcrisis en fiscus

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 24-11-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Kredietcrisis en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap