print sitemap zoeken disclaimer contact

Nederlander moet betalen voor Messi

Begin 2012 was ik met een business club in Barcelona. Gelukkig was er tijd om ook een voetbalwedstrijd van Barcelona te bezoeken, een waanzinnige ervaring. Het land zelf zit in een crisis, dit is overal zichtbaar; 25% is werkeloos en zelfs 50% van de jongeren. Met het weer, de prijzen voor de huizen, de rust, het lekkere buitenleven en geen moment ergens stress kun je best in dit land wonen.
Wat mij wel opvalt is het volgende:
  • Veel mensen die lekker rustig op straat rondlopen (niet allemaal toeristen).
  • Erg veel mensen die genieten op de straat of op een terras (op een normale werkdag).
  • In geen enkele winkel wordt een aankoop van mij op de kassa aangeslagen, dus geen BTW of winstbelasting.
  • Het vragen naar een bonnetje wordt beantwoord met een blik van " waar heb je het over, doe normaal".

Dat dit land op korte termijn Griekenland achterna zal gaan, is wel duidelijk. Volgens mij heeft Griekenland ons € 500 per Nederlander gekost, hiervan kun je mooi op vakantie. Spanje is groter, dus dit kost ons tenminste € 700 per Nederlander.

Voetbal in Spanje

Spanje is in 2011 wereldkampioen geworden en in Europa overheersen ook de Spaanse clubs. De Spaanse competitie is volgens velen de beste van Europa. Banken blijven Spaanse topclubs financieren. Je moet er ook niet aan denken dat bank Santander een club als Barcelona failliet zou verklaren. Zou de ABN AMRO een club als Ajax failliet verklaren, of is de imagoschade te groot?

De Spaanse banken vroegen steun bij de Europese Centrale Bank (ongeveer € 80 miljard) en vroegen niet hun geld bij de voetbalclub op? Sterker nog, recentelijk zijn er weer miljoenen aan Barcelona geleend. Waarom .... ?

Nederland staat garant bij de Europese Centrale bank (hierna ECB), de ECB leent aan de Spaanse banken en de Spaanse banken lenen weer aan de voetbalclubs, de cirkel is rond.

In Spanje springen de belastingdienst, de gemeente of de staat te hulp om een lokale voetbalclub te helpen. Dit doen ze creatief, ze betalen belachelijke bedragen voor een trainingsveld (Real Madrid, volgens zeggen € 500 miljoen voor een trainingsveld) of vergeten een belastingaanslag te innen (Real Mallorca).

De Spaanse staatssecretaris voor Sport heeft aangegeven dat hij nadenkt over een gedeeltelijke kwijtschelding van de belasting en premieschulden van de Spaanse voetbalclubs aan de Spaanse staat. De kwijtschelding bedraagt € 1,3 miljard. Als dit geen verborgen staatssteun is, dan weet ik het niet meer. Dadelijk vraagt Spanje ook steun aan Europa en betalen wij ook mee aan het salaris van Messi en Ronaldo? Volgens de Duitse krant (Bild) zou dit zomaar kunnen.

Conclusie voor FC Twente

Oké, een hobby kost geld, maar soms zijn we toch wel aardig de weg kwijt. Volgens mij moet mijn clubje FC Twente het trainingsveld voor € 50 miljoen verkopen aan de gemeente Hengelo en vervolgens Brian Ruiz terugkopen en Arjen Robben overnemen. Dit financieren we dan bij de ABN AMRO die vervolgens dit geld leent bij de ECB.

Is getekend,

Dennis Jongbloed

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 09-04-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Algemene info Column over ... Nederlander moet betalen voor Messi

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap