print sitemap zoeken disclaimer contact

Verlagen loon DGA en coronacrisis

Er zijn op dit moment weinig maatregelen voor de DGA. De DGA kan geen gebruik maken van de NOW-regeling, wellicht van de Tozo-regeling (bijstand) en wellicht van de TOGS-regeling (€ 4.000 voor bepaalde branches). Voor het overige moet de DGA het zoeken in maatregelen binnen zijn bedrijf, de belangrijkste zijn de NOW-regeling (compensatie loonkosten) en financieringen bij bancaire instellingen.

Update DGA 24 april 2020

  1. Verlaging van het DGA loon is mogelijk. Lees meer..
  2. Wetsvoorstel excessief lenen wordt uitgesteld tot 2023. Lees meer..

Update DGA 17 april 2020

  1. De TOTO regeling is uitgebreid. Lees meer

Verlaging salaris van DGA

1. Lager loon voor Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)

DGA mogen hun gebruikelijk loon lager vaststellen. De regeling is redelijk vergelijkbaar met de regeling in 2009, dit is op 24 april 2020 bekend geworden. Dit wil zeggen dat het gebruikelijk loon mag worden verlaagd met de omzetdaling binnen het bedrijf. Een voorbeeld

  • Gebruikelijk loon is nu € 60.000
  • Omzet 2019 was € 100.000
  • Omzet 2020 wordt geschat op € 70.000
  • Gebruikelijk loon in 2020 is dan € 60.000 x 70.000/100.000 = € 42.000

De extra maatregelen zullen met voorwaarden worden aangevuld

  • geen extra opnamen in rekening courant
  • als feitelijk meer loon wordt betaald moet dit hogere loon worden berekend
  • als de omzet wordt beinvloed door een fusie, splitsing, staking etc. (bijzondere omstandigheden) dan geldt de regeling niet.  

Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van uw B.V. dan mag de B.V. de directeur-grootaandeelhouder (DGA) een lager maandloon betalen. Dit heeft de Belastingdienst vandaag bekendgemaakt. Het is wederom een slechte regeling, de DGA moet namelijk eind 2020 alsnog bepalen welk loon hij / zij over 2020 had kunnen betalen. Lees ook dit artikel op taxence.

Het loon dat de DGA al heeft genoten tot nu kan niet worden teruggedraaid. De afspraak inzake de verlaging van het DGA-loon kan dus enkel over de toekomstige maanden worden verlaagd.

Verlaging DGA-loon in aangiften loonheffingen

Als de DGA besluit zijn of haar salaris te verlagen, dan wordt dit lagere salaris opgenomen in de aangifte loonheffingen, dit inclusief loon in natura, zoals de auto van de zaak (waar ook privé mee wordt gereden). Aan het einde van 2020 (of als de dienstbetrekking van de DGA eerder eindigt) moet worden bepaald wat het DGA-loon is. Als de B.V. te weinig loon heeft betaald, moet de B.V. het verschil als loon aangeven en daarover loonheffingen berekenen. Dit laatste lijkt een sigaar uit eigen doos, maar de regeling zal nog wel duidelijker worden.

Verzoek om verlaging van DGA-loon

Formeel is dit niet nodig, aldus de Belastingdienst. Wij adviseren dat u via deze brief formeel om een standpunt vraagt, dit voorkomt discussie achteraf.

Tip ! Stel notulen op

Advies ! Stuur zekerheidshalve brief aan de Belastingdienst

Vragen over verlaging van DGA salaris of andere corona maatregelen? Vraag ons team van specialisten

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 22-12-2020
Artikel gemaakt op 02-04-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen Verlagen loon DGA en coronacrisis

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap