print sitemap zoeken disclaimer contact

MKB-lening en corona

De overheid heeft aangegeven extra zekerheid aan banken te willen geven voor nieuwe of herziene financieringen. Dit via de zogenaamde borgstellingskredieten. Dit gaat om zogenaamde verruiming regeling garantie ondernemersfaciliteiten. Het gaat om de volgende kredieten:

 1. Borgstelling MKB-kredieten (BMKB krediet)
 2. Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL krediet)
 3. Qredits microkrediet maatregel

Maar nieuw is dat ook bestaande financieringen soepeler worden behandeld door banken.

MKB-lening; overbruggingsfinanciering voor corona

De overheid heeft aangegeven extra zekerheid aan banken te willen geven voor nieuwe of herziene financieringen. Dit via de zogenaamde borgstellingskredieten. Dit gaat om zogenaamde verruiming van de bestaande regeling garantie ondernemersfaciliteiten. Het gaat om de volgende kredieten:

 1. Borgstelling MKB-kredieten (BMKB krediet)
 2. Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL krediet) 
 3. Qredits microkrediet maatregel

Maar nieuw is dat ook bestaande financieringen soepeler worden behandeld door banken.

Uitstel aflossing lopende leningen MKB

De Nederlandse Vereniging van Banken (aangesloten banken zijn ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank) heeft bekendgemaakt dat sommige MKB-bedrijven 6 maanden uitstel kunnen krijgen voor hun aflossing.

De voorwaarden:

 1. Bedrijf moet gezond zijn;
 2. U krijgt 6 maanden uitstel voor uw aflossingen;
 3. Financiering maximaal € 2,5 miljoen;
 4. Aanpak per bank kan verschillen (soms automatisch, soms via een verzoek met voorwaarden).

BMKB krediet

Voor bedrijven die als gevolg van de coronacrises acute liquiditeitsproblemen ondervinden, is er de mogelijkheid een BMKB krediet aan te vragen.

 • Dit krediet wordt aangevraagd bij de eigen bank.
 • De overheid stelt zich voor 90% van het kredietbedrag garant.
 • Van de aandeelhouder wordt een borgstelling van 10% van de kredietfaciliteit verlangd.
 • De doorlooptijd voor de kredietaanvragen bedraagt op dit moment zo’n 3-4 weken.

De banken lijken op dit moment minder ruimhartig in het verstrekken van BMKB kredietfaciliteiten dan de overheid heeft bedoeld. Belangrijk punt is, dat banken alleen kredietfaciliteiten verstrekken aan ondernemingen die zonder corona-crises levensvatbaar zijn. Daarnaast wordt gekeken of de jaarlijkse vrije liquiditeitsruimte van de onderneming voldoende is om de lening ook te kunnen aflossen, aanvankelijk in twee jaar maar deze termijn is inmiddels verruimd tot vier jaar. Een aflossingsvrijeperiode (bijvoorbeeld 2020) behoort tot de mogelijkheden.

Wat moet u doen voor een financieringsaanvraag bij uw bank? Deze zal recente cijfers willen zien (balans 2019 en winst-en verliesrekening 2019). Daarnaast is van belang om prognoses voor 2020 en 2021 op te stellen. Veelal zal de aanvraag van de kredietfaciliteit onderdeel uitmaken van een pakket aan maatregelen: (i) afspraken met de verhuurder van het bedrijfspand, (ii) afspraken met crediteuren, (iii) zo nodig afvloeiing van personeel en een kapitaalsinjectie door de aandeelhouder. Informeer de bank ook over deze maatregelen en de besparing die dit tot gevolg heeft (die is verwerkt in de prognose van het resultaat 2020).

Als u een BMKB krediet wil aanvragen en u heeft behoefte aan ondersteuning kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Wij ondersteunen u graag.
 

Uitstel aflossing lopende leningen MKB

De Nederlandse Vereniging van Banken (aangesloten banken zijn ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank) heeft bekendgemaakt dat sommige MKB-bedrijven 6 maanden uitstel kunnen krijgen voor hun aflossing. De voorwaarden:

 • Bedrijf moet gezond zijn;
 • U krijgt 6 maanden uitstel voor uw aflossingen;
 • Financiering maximaal € 2,5 miljoen;
 • Aanpak per bank kan verschillen (soms automatisch, soms via een verzoek met voorwaarden).

Vragen voor ons team van specialisten?

Vragen over financiele mogelijkheden tijdens crisis?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 30-04-2020
Artikel gemaakt op 25-03-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen MKB-lening en corona

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap