print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Samenwonen en overdrachtsbelasting

Samenwonen en overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting: Scheiden doet niet altijd lijden

Niet alle relaties blijken voor de eeuwigheid. Als partners uit elkaar gaan is de verdeling van de bezittingen aan de orde. De toedeling van de eigen woning (als die niet verkocht moet worden) is vaak een struikelblok. Daarbij kan ook de belastingheffing is de weg zitten.

Vrijstelling overdrachtsbelasting bij echtscheiding

Een aandachtspunt is de overdrachtsbelasting. In beginsel is de overdracht van de woning belast (tegenwoordig 2%, soms 0%, bij de eigen woning). De wet kent echter een vrijstelling bij een toedeling van de woning als gevolg van de verdeling van een huwelijksgemeenschap (artikel 3 Wet Belastingen van Rechtsverkeer)

Ex samenwoners en overdrachtsbelasting  

Samenwoners die uit elkaar gaan, kunnen echter van die vrijstelling geen gebruik maken. Wel kent de Wet voor hen een anderevrijstelling, met voorwaarden.

  • Eén voorwaarde is dat de samenwoners samen bezittingen hebben (waaronder de woning).
  • Het bezit hoeft niet gelijk te zijn (de marge is maximaal 60% voor de een en en minimaal 40% voor de ander).
  • Ook moet het bezit (de woning) samen zijn gekocht.

Deze vrijstelling geldt ook voor gehuwden of geregistreerde partners die op huwelijkse voorwaarden zijn gehuwd, waarbij de woning niet tot de beperkte gemeenschap behoort.

Het is dan niet nodig dat de woning ook op beider naam staat. Onlangs besliste de Hoge Raad namelijk dat sinds dat de verkrijging van de economische eigendom van een woning ook belast is met overdrachtsbelasting, de tenaamstelling in wezen niet meer van belang is. Het Gerechtshof en de Rechtbank dachten hier nog anders over.

Commentaar fiscaal jurist over samenwoners

Gaan u en uw partner als samenwoners uit elkaar, kan de woning zonder belastingheffing worden overgedragen aan de partner van keuze, als die maar aanspraak had op ten minste 40% van de (waarde van) de woning. Dat die aanspraak er is, moet u wel bewijzen (aannemelijk maken).

Het is dus noodzakelijk om in goede tijden te zorgen voor een verdeling die niet later tot belastingheffing kan lijden. Het beste kan dat natuurlijk bij het kopen van de woning. Als de woning al is gekocht, kan uw adviseur u bijstaan om het alsnog goed te regelen. Regeren is vooruitzien; samenwonen ook.

Bron samenwonen en overdrachtsbelasting

Hoge Raad 11 juni 2021 ECLI:NL:HR:2021:888

Gerechtshof d.d. 5 juni 2020 ECLI:NL:GHSHE:2020:1707

Rechtbank d.d. 20 december 2019 ECLI:NL:RBZWB:2019:5854

Samenwonen en overdrachtsbelasting

Bij het einde van een huwelijk of samenwonen gaat de woning vaak naar één van de partners. Meestal is er dan geen overdrachtsbelasting verschuldigd, maar er zijn bij samenwoners wel voorwaarden. Hoe werkt dit?

Vragen over fiscaliteit bij samenwonen?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.


Meer weten van samenwonen en overdrachtsbelasting


Laatste update : 14-06-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Samenwonen en overdrachtsbelasting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap