print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Huwelijkse voorwaarden niet geldig

In 2004 heeft de De Hoge Raad in een uitspraak bepaald dat huwelijkse voorwaarden soms niet werken. Als de echtelieden de voorwaarden tijdens het huwelijk niet naleven, hebben deze voorwaarden geen werking. Dit is een vergaande uitspraak met grote gevolgen voor de praktijk.

Inleiding

Bent u gehuwd op huwelijkse voorwaarden en denkt u dat het vermogen van u is? De Hoge Raad der Nederlanden denkt hier soms anders over, een interessante uitspraak! Veel huwelijkse voorwaarden kennen een zogenaamde koude uitsluiting. Het vermogen is van degene die dit heeft gekocht, tenzij de echtgenoten uitdrukkelijk ervoor kiezen goederen samen te kopen. De echtgenoten zullen ook vermogensgroei die tijdens het huwelijk plaatsvindt, niet delen. De praktijk noemt dit "koude uitsluiting" omdat de echtgenoten eigenlijk niets met elkaar delen. Men kiest hiervoor veelal om bedrijven te beschermen (bij echtscheiding of faillissement). De rijke echtgenoot blijft hierdoor rijk en de arme wordt niet veel rijker.

De uitspraak

De Hoge Raad heeft in een arrest in juni 2004 gesteld dat huwelijkse voorwaarden soms niet gelden. Als echtgenoten huwelijkse voorwaarden met een koude uitsluiting zijn overeengekomen maar hier niet naar leven, hebben de voorwaarden geen werking. Een belangrijke uitspraak met vergaande consequenties.

Tip

  1. Maak als echtgenoten een lijst met goederen waarop staat wie dit heeft gekocht. Betaal deze goederen van een eigen rekening en laat de lijst elk jaar tekenen.
  2. Zorg ervoor dat beide echtgenoten een eigen bankrekening hebben.
  3. Laat jaarlijks een lijst met verrekeningen opstellen door uw accountant of belastingadviseur, hierop moet het eigen vermogen van de echtgenoten worden gevolgd.

Meer weten van huwelijkse voorwaarden niet geldig

Deel deze pagina

Laatste update op 16-12-2012
Artikel gemaakt op 01-03-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Huwelijkse voorwaarden niet geldig

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap