Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Kinderaftrek

U heeft recht op kinderaftrek van de belastingen als u niet de ouder bent die de kinderen verzorgt, maar wel degene die financieel voor hen zorgt. Onderscheidend criterium is dat u geen recht heeft op kinderbijslag. Voorbeeld: moeder krijgt kinderbijslag en vader claimt fiscaal de kinderaftrek.

In uw aangifte inkomstenbelasting 2009 wordt dit onderdeel extra gecontroleerd.

Wat is kinderaftrek?

Kinderaftrek is een vast bedrag per kwartaal. Het bedrag wordt jaarlijks verhoogd. Kinderaftrek varieert met de leeftijd van het kind. U heeft pas recht op kinderaftrek als u een bepaald bedrag voor uw kind uitgeeft per kwartaal. Tot de kosten die bepalend zijn voor kinderaftrek kunt u de volgende bedragen rekenen: 

Voor de fiscale aftrekbaarheid kunt u aansluiten bij de in het Tremamodel genoemde bedragen. Dat wil zeggen een forfaitair (vast) bedrag per dag van € 5 voor de bezoekregeling. 

Eisen

Tip

  1. De kinderaftrek claimt u in de aangifte inkomstenbelasting. De aftrek bedraagt tussen de € 1.000 en € 1.500 per kind per jaar!
  2. U kunt, indien u niet genoeg betaalt voor alle kinderen tegelijk, de alimentatie ook slechts van toepassing verklaren op 1 kind. Op die manier krijgt u wel recht op kinderaftrek. U zult de fiscus er wel van moeten overtuigen dat u deze mogelijkheid niet uitsluitend heeft opgezet om fiscale redenen. 


 


Auteur(s) van kinderaftrek


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 24-12-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 16-12-2012

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen