print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Kinderaftrek

U heeft recht op kinderaftrek van de belastingen als u niet de ouder bent die de kinderen verzorgt, maar wel degene die financieel voor hen zorgt. Onderscheidend criterium is dat u geen recht heeft op kinderbijslag. Voorbeeld: moeder krijgt kinderbijslag en vader claimt fiscaal de kinderaftrek.

In uw aangifte inkomstenbelasting 2009 wordt dit onderdeel extra gecontroleerd.

Wat is kinderaftrek?

Kinderaftrek is een vast bedrag per kwartaal. Het bedrag wordt jaarlijks verhoogd. Kinderaftrek varieert met de leeftijd van het kind. U heeft pas recht op kinderaftrek als u een bepaald bedrag voor uw kind uitgeeft per kwartaal. Tot de kosten die bepalend zijn voor kinderaftrek kunt u de volgende bedragen rekenen:

  • de betaalde kinderalimentatie;
  • de kosten van de bezoekregeling.

Voor de fiscale aftrekbaarheid kunt u aansluiten bij de in het Tremamodel genoemde bedragen. Dat wil zeggen een forfaitair (vast) bedrag per dag van € 5 voor de bezoekregeling.

Eisen

  • Het kind mag geen recht hebben op studiefinanciering.
  • Het kind moet jonger dan 30 jaar zijn.
  • Het kind moet niet beschikken over eigen inkomen of vermogen waarmee het in het eigen levensonderhoud kan voorzien.
  • Officieel gelden alle eisen per kwartaal.

Tip

  1. De kinderaftrek claimt u in de aangifte inkomstenbelasting. De aftrek bedraagt tussen de € 1.000 en € 1.500 per kind per jaar!
  2. U kunt, indien u niet genoeg betaalt voor alle kinderen tegelijk, de alimentatie ook slechts van toepassing verklaren op 1 kind. Op die manier krijgt u wel recht op kinderaftrek. U zult de fiscus er wel van moeten overtuigen dat u deze mogelijkheid niet uitsluitend heeft opgezet om fiscale redenen.


Deel deze pagina

Laatste update op 16-12-2012
Artikel gemaakt op 24-12-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Kinderaftrek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap