Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Kosten procedure van de scheiding

De aftrekbaarheid van de advocaatkosten en overige kosten van de echtscheidingsprocedure in het belastingstelsel is beperkt. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de aftrekbaarheid bij de alimentatiebetaler (meestal de man) en bij de alimentatie-ontvanger of gerechtigde (dan dus de vrouw). Voor wat betreft de aftrekbaarheid van de kosten verbonden aan het vaststellen van de kinderalimentatie zijn er weer andere regels.

De betaler van alimentatie

De kosten van de echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar. Ook niet de kosten die verbonden zijn aan het betalen, herzien of verweren tegen een alimentatieplicht.
Wel aftrekbaar is de alimentatie die betaald wordt.

De ontvanger van alimentatie

De kosten van de echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar, maar de kosten die betrekking hebben op het verkrijgen van alimentatie zijn wel aftrekbaar. Van deze kosten zijn zowel de proceskosten als de kosten van de advocaat aftrekbaar. Dit kan zowel gaan voor het behouden, krijgen als verhogen / verlengen van de alimentatie. Het is dus van belang dat de facturen van uw advocaat een duidelijk onderscheid op dit punt maken. De omschrijving op de factuur is dus van essentieel belang, overleg dit met uw advocaat. Ook de kosten die u mogelijk moet maken voor de incasso van de partneralimentatie zijn aftrekbaar. Achterliggende gedachte van de aftrekbaarheid is dat kosten die een belastingplichtige maakt ter verkrijging van een inkomen aftrekbaar zijn van de belasting.

Kinderalimentatie

De kosten voor het krijgen of wijzigen van kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar. De kinderalimentatie is namelijk niet belast en dus zijn de kosten niet aftrekbaar.


 


Meer weten van kosten procedureAuteur(s) van kosten procedure


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 27-12-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 16-12-2012

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen