print sitemap zoeken disclaimer contact

Samenwonen en bijstandsuitkering

Stel, u bent net afgestudeerd en u kunt geen baan vinden. En toen? Geen recht op een WW-uitkering en / of studiefinanciering maar wel inkomen nodig. U vraagt bij uw gemeente een bijstandsuitkering aan. In sommige gevallen krijgt u “nee” als antwoord. Wie niet werkt zal niet eten, denkt men daar dus.

WW-rechten

Als u nog geen arbeidsverleden heeft opgebouwd, heeft u geen recht op een WW-uitkering. Een gemiddelde student zal hieronder vallen of slechts een heel lage WW-uitkering ontvangen. Vraag het wel even na bij het Centrum voor Werk en Inkomen, het CWI.

Bijstand

De gemeenten in ons land bepalen binnen een algemene regeling zelfstandig of ze een bijstandsuitkering verstrekken of niet. Als u samenwoont en uw vriend of vriendin werkt, dan bestaat er een redelijke kans dat de gemeente stelt dat uw partner u kan onderhouden en vermogen heeft, geen uitkering dus.

Oplossing

Als u weer thuis gaat wonen bij uw ouders (en ouder bent dan 22 jaar), krijgt u wel een uitkering. Dit komt omdat uw ouders niet verplicht zijn u vanaf uw 22e te onderhouden. Een adreswijziging alleen is niet voldoende, u moet ook echt verhuizen. De liefde voor uw vriend of vriendin zal niet minder worden, maar u loopt bij niet echt verhuizen een risico op bijstandsfraude, dit is niet prettig.
In sommige gevallen geeft de gemeente wel (tijdelijk) een uitkering. Eigenlijk is het onderhandelen met de gemeente, als ze niet willen meewerken, verhuist u gewoon terug naar uw ouders, ze zeggen het maar.

November 2004

Meer weten van samenwonen en bijstand

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Studenten Samenwonen en bijstand

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap