Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Afkopen alimentatie

Afkoop alimentatie


Fiscaal afkopen van alimentatie kan best aantrekkelijk zijn als de afkopende partner een hoog (incidenteel) inkomen heeft. Door de alimentatie van de komende twaalf jaar in één keer te betalen, had de betalende partij een hoge aftrekpost. Deze trok de betaler dan tegen een hoog tarief van de belastingen af. Afkoop heeft op dit moment enkel zin als u voldoende inkomen in box 1 heeft. Het voordeel is lager dan in het verleden omdat het maximale tarief thans 52% is en geen 60% of 70% meer, zoals dit in het verleden het geval was. Hier komt bij dat persoonsgebonden aftrek eerst plaatsvindt in box 1 en vervolgens in box 3 en box 2. Deze twee laatste boxen kennen een veel lager tarief. Heeft de afkopende partij dus inkomen in één van deze boxen, dan heeft hij een lagere aftrekmogelijkheid dan in box 1 kon / kan worden gerealiseerd.

In het verleden was de alimentatie die de vrouw op deze wijze ontving belast tegen het bijzondere tarief. Dit tarief, vastgesteld op 25%, bestaat nu niet meer. De afkoopsom wordt voortaan bij de vrouw belast tegen het progressieve tarief. Deze heffing kan deels worden voorkomen door de alimentatie te laten storten bij een verzekeringsmaatschappij die vervolgens (maandelijkse) uitkeringen doet.

Tip

Als de ontvanger van de afkoopsom in het buitenland woont, kan deze soms belastingvrij worden ontvangen.
 


Meer weten van afkopen alimentatieAuteur(s) van afkopen alimentatie


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Afkopen alimentatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap