print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Afkoop alimentatie

Fiscaal nieuws afkoop alimentatie

In het verleden was alimentatie aftrekbaar tegen het maximale tarief van 51,95%. De aftrek van alimentatie (en hypotheekrente) is de afgelopen jaren verlaagd. Vanaf 2020 ging dit sneller. Alimentatie (en hypotheekrente etc.) is in de toekomst tegen een lager tarief aftrekbaar de afbouw ziet er als volgt uit:

  • 2019: 46%
  • 2020: 46%
  • 2021: 43%
  • 2022: 40%
  • 2023: 37%

Afkoop van alimentatie kan dus beter vlot plaatsvinden. Als u alimentatie moet betalen aan uw voormalig partner dan kunt u eens overwegen om deze te herzien, de netto last neemt immers door de lagere aftrek toe. Heeft u vragen stuur dan gerust een e-mail of neem contact met ons op.

Afkoop alimentatie en belastingen


Fiscaal afkopen van alimentatie kan best aantrekkelijk zijn als de afkopende partner een hoog (incidenteel) inkomen heeft. Door de alimentatie van de komende twaalf jaar in één keer te betalen, had de betalende partij een hoge aftrekpost. Deze trok de betaler dan tegen een hoog tarief van de belastingen af. Afkoop heeft op dit moment enkel zin als u voldoende inkomen in box 1 heeft. Het voordeel is lager dan in het verleden omdat het maximale tarief thans 52% is en geen 60% of 70% meer, zoals dit in het verleden het geval was. Hier komt bij dat persoonsgebonden aftrek eerst plaatsvindt in box 1 en vervolgens in box 3 en box 2. Deze twee laatste boxen kennen een veel lager tarief. Heeft de afkopende partij dus inkomen in één van deze boxen, dan heeft hij een lagere aftrekmogelijkheid dan in box 1 kon / kan worden gerealiseerd.

In het verleden was de alimentatie die de vrouw op deze wijze ontving belast tegen het bijzondere tarief. Dit tarief, vastgesteld op 25%, bestaat nu niet meer. De afkoopsom wordt voortaan bij de vrouw belast tegen het progressieve tarief. Deze heffing kan deels worden voorkomen door de alimentatie te laten storten bij een verzekeringsmaatschappij die vervolgens (maandelijkse) uitkeringen doet.

Tip

Als de ontvanger van de afkoopsom in het buitenland woont, kan deze soms belastingvrij worden ontvangen.

Meer weten van afkopen alimentatie

Deel deze pagina

Laatste update op 07-09-2021
Artikel gemaakt op 27-12-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Afkopen alimentatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap