print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Zorgtoeslag en alimentatie  

Conclusie

In 2006 wordt een nieuw zorgstelsel geïntroduceerd. Als u een laag inkomen heeft (box 1) kunt u een zorgtoeslag (bijdrage van de overheid) krijgen. Alimentatie zou worden gezien als inkomen voor de zorgtoeslag. Voor alimentatieplichtigen wordt de ziektekostenverzekering goedkoper en voor alimentatiegerechtigden zou dit dan duurder worden. Zoals volgt uit een notitie van de Tweede Kamer is er voor 2006 een overgangsmaatregel, alimentatie is voorlopig geen inkomen voor de inkomensafhankelijke premie. Kennelijk zal dit enkel gelden voor bestaande gevallen! Voor nieuwe gevallen moet er wel een zorgtoeslag worden betaald over de ontvangen partneralimentatie. Over kinderalimentatie is geen zorgtoeslag verschuldigd. Vorenstaande volgt uit een notitie van de Staatssecretaris d.d. 21 november 2005. Bij nieuwe alimentatiegevallen wordt kinderalimentatie dus voordeliger dan partneralimentatie.

Toelichting

Vanaf 1 januari 2006 is iedereen voor de zorg weer gelijk, geen particulier en ziekenfondsverzekerden meer. Dit nieuwe stelsel heeft ook gevolgen voor de alimentatie. Voor bestaande gevallen is er een overgangsregeling, voor nieuwe gevallen moet gewoon zorgtoeslag worden betaald.

Huidige situatie

Onder het huidige ziekenfonds wordt gekeken naar de situatie op 1 november van een jaar. De loongrens voor het ziekenfonds is € 33.000 (peildatum 1 november 2004). Voor 65+ is dit € 21.000 en voor zelfstandigen € 21.050. Er wordt gekeken naar uw bruto inkomen.

Nieuwe stelsel

Geen particulier en ziekenfonds meer. U moet een vast bedrag van zo'n € 1.000 per jaar betalen en een inkomensafhankelijke premie. Daarnaast hebben mensen met een laag inkomen recht op een teruggave, de zogenaamde zorgtoeslag. Er wordt voor de teruggave gekeken naar het jaarinkomen over 2006.

Het inkomen waarnaar gekeken wordt is het box 1 inkomen. Dit betekent voor alimentatiegerechtigden dat alimentatie wordt meegeteld voor bepaling van het recht op toeslag of niet. Aan de andere kant verlaagt de betaalde alimentatie bij de alimentatieplichtige zijn inkomen, waardoor hij of zij in aanmerking kan komen voor een zorgtoeslag. Dit inkomen wordt nog eens extra verlaagd door de aftrekpost, uitgaven voor levensonderhoud van kinderen.

En toen

Er wordt nog veel gepraat over de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel. Er ligt op dit moment een motie bij de Tweede Kamer, de zogenaamde "de motie Omzigt". Deze motie wil alimentatie-inkomen vrijstellen voor de bepaling van zorgtoeslag, huurtoeslag (huidige huursubsidie) en kindertoeslag. Onze Staatssecretaris van Financiën, de heer Wijn, heeft al laten weten dat dit niet kan en veel te lastig is. Gelukkig heeft de Tweede Kamer een overgangsregeling bedacht voor de 70.000 alimentatiegerechtigden in Nederland.

Deel deze pagina

Laatste update op 16-12-2012
Artikel gemaakt op 14-07-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Zorgtoeslag en alimentatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap