print sitemap zoeken disclaimer contact

Samenwonen en bijstandsuitkering

Stel, u bent net afgestudeerd en u kunt geen baan vinden. En toen? Geen recht op een WW-uitkering en / of studiefinanciering, maar wel inkomen nodig. U vraagt bij uw gemeente een bijstandsuitkering aan. In sommige gevallen krijgt u “nee” als antwoord. Wie niet werkt zal niet eten, denkt men daar dus.

WW-rechten

Als u nog geen arbeidsverleden heeft opgebouwd, heeft u geen recht op een WW-uitkering. Een gemiddelde student zal hieronder vallen of slechts een heel lage WW-uitkering ontvangen. Vraag het wel even na bij het Centrum voor Werk en Inkomen, het CWI.

Bijstand

De gemeenten in ons land bepalen binnen een algemene regeling zelfstandig of ze een bijstandsuitkering verstrekken of niet. Als u samenwoont en uw vriend of vriendin werkt, dan bestaat er een redelijke kans dat de gemeente stelt dat uw partner u kan onderhouden en vermogen heeft, geen uitkering dus.

Oplossing

Als u weer thuis gaat wonen bij uw ouders (en ouder bent dan 22 jaar), krijgt u wel een uitkering. Dit komt omdat uw ouders niet verplicht zijn u vanaf uw 22e te onderhouden. Een adreswijziging alleen is niet voldoende, u moet ook echt verhuizen. De liefde voor uw vriend of vriendin zal niet minder worden, maar u loopt bij niet echt verhuizen een risico op bijstandsfraude, dit is niet prettig.
In sommige gevallen geeft de gemeente wel (tijdelijk) een uitkering. Eigenlijk is het onderhandelen met de gemeente, als ze niet willen meewerken, verhuist u gewoon terug naar uw ouders, ze zeggen het maar.

Meer weten van samenwonen en uitkering

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 14-11-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Samenwonen Samenwonen en uitkering

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap