print sitemap zoeken disclaimer contact

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Overdrachtsbelasting en echtscheiding

Overdrachtsbelasting is verschuldigd indien een onroerende zaak (meestal de eigen woning) wordt overgedragen. De overdrachtsbelasting bedraagt 8% en op woningen 2%. Bij een echtscheiding wordt de echtelijke woning soms overgedragen, dit is eenvoudig te voorkomen.

De overdrachtsbelasting bedraagt wordt in 2023 verhoogd tot 10,4% (nu 8%). Op woningen is het tarief 2%. Voor starters op de woning markt (onder voorwaarden) zelfs 0%.

Gemeenschap van goederen

De Wet Belastingen van Rechtsverkeer kent een vrijstelling. U heeft dus recht op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting, op grond van het feit dat de onroerende zaak onderdeel uitmaakt van een huwelijksgemeenschap.

Huwelijkse voorwaarden

Van wie is de woning? Wie krijgt de woning? Als degene die de woning in bezit heeft deze overdraagt aan de andere partner, is overdrachtsbelasting verschuldigd.

Tip

U kunt eerst de huwelijkse voorwaarden (gedeeltelijk) opheffen nog vóór de scheiding. Op dat moment is geen levering in het kader van de overdrachtsbelasting. Bij de scheiding is nu geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Aan deze handeling (wijziging van de huwelijkse voorwaarden) zijn kosten verbonden. Die zullen over het algemeen lager zijn dan de kosten van de overdrachtsbelasting.

Deel deze pagina

Laatste update op 20-09-2023
Artikel gemaakt op 27-12-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding en belastingen Overdrachtsbelasting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap