print sitemap zoeken disclaimer contact

Samenwonen en erven

Je bent jong en je wilt wat. Koud van school, werken, huis kopen en “hokken”. Verliefd zijn brengt een hoop emotie met zich mee en “emotie is goed," zou ik maar zeggen. Lullig hierbij is dat je ook nog serieus moet nadenken over bepaalde zaken: wie gaat wat betalen, van wie is het huis, wie gaat de boodschappen betalen, nemen we een gemeenschappelijke rekening, etc. Vergeet echter ook niet om over een samenlevingscontract en testament na te denken. Moet dit? Ik zou het maar wel doen!!! Vanaf 2010 is de successiewetgeving aangepast, het belang van een samenlevingscontract is hiermee toegenomen.

U regelt niks

Boris en Bo wonen samen, geen kinderen en een tof huis dat van Boris is. Beiden net 30 en ze wonen 1 jaar samen. Er is nog niets geregeld. Dit doen ze nog wel een keer, bijvoorbeeld als er kinderen komen. Boris komt na een avond stappen met vrienden om het leven, een dronken vent rijdt hem dood.

Het huis van Boris gaat naar zijn ouders en zijn broer, ieder voor een derde. Het geld van Boris gaat ook naar zijn familie. Bo heeft geen recht op het pensioen van Boris omdat er geen samenlevingscontract is. Het huis wordt door de ouders verkocht en de inboedel nemen ze ook mee, Bo staat als dakloze op straat. Veel verdriet en niets meer, helemaal niets. Als ze een samenlevingscontract hadden gehad en tevens een testament hadden opgesteld, had Bo zonder belastingheffing en verdere problemen in het huis kunnen blijven wonen.

Successiebelasting

De successiewet kent in grote lijnen drie tariefgroepen. In de eerste groep vinden we de echtgenoot (of geregistreerd partner) en de kinderen. In de tweede groep zijn de ouders, kleinkinderen, broers en zusters ondergebracht. De derde groep is alle overige verkrijgers (met uitzondering van de goede doelen). Waar blijven nu de samenwoners?

De samenwoners zitten in beginsel in de hoogste tariefgroep. In deze groep moet over de eerste schijf (ongeveer € 20.000) 42% successiebelasting betaald worden. Maar niet altijd. Gelukkig kunnen de samenwoners ook in tariefgroep I vallen. In die groep moet over de eerste schijf ‘maar’ 5% successiebelasting betaald worden. In drie gevallen zitten de samenwoners in groep I.

  1. Dat gebeurt allereerst als de samenwoners gerekend vanaf hun 18e jaar minimaal 6 maanden bij de gemeente op hetzelfde adres staan ingeschreven, én vanaf die leeftijd minimaal 6 maanden een geldig notarieel samenlevingscontract hebben én in de 5 jaar voor overlijden hebben geopteerd voor een fiscaal partnerschap (voor de Wet IB 2001). 
  2. Ten tweede als de samenwoners gerekend vanaf hun leeftijd van 22 jaar tenminste 5 jaar hebben samengewoond met elkaar.
  3. Ten derde als de hierboven genoemde termijn van 5 jaar verstreken is ook zonder dat er kinderen zijn. We zullen hierna zien dat de aanwezigheid van kinderen voor de vrijstelling wél veel kan uitmaken.

Vrijstelling

Samenwoners die 1 jaar samenwonen hebben een verwaarloosbare vrijstelling. Vanaf het 5e jaar bedraagt de vrijstelling ruim € 500.000. Maar de samenwoners kunnen ook de echte vrijstelling voor gehuwden krijgen (ruim € 500.000), hiervoor moet er een samenlevingscontract zijn.

Conclusie

Ga naar uw notaris, vraag een offerte en een kennismakingsgesprek !!! Kijk op www.degoedkoopstenotaris.nl voor een goedkope notaris. Redelijke kosten voor een testament en een samenlevingscontract zijn ongeveer € 500.

Meer weten van erven en samenwonen

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Samenwonen Erven en samenwonen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap