print sitemap zoeken disclaimer contact

Controle-aanpak Belastingdienst

Het Handboek Controle van de Belastingdienst is openbaar gemaakt. In dit handboek worden de ideeën en grondslagen van een boekenonderzoek door de Belastingdienst netjes op de rij gezet. De controle-aanpak en de wijze waarop een boekenonderzoek moet plaatsvinden worden zorgvuldig omschreven. Voor de adviespraktijk is het mooi om een kijkje achter de schermen te krijgen.

Noot fiscaal jurist over controle Belastingdienst

Elke ondernemer of rechtspersoon krijgt een keer te maken met een boekenonderzoek van de Belastingdienst. De controle is meestal gericht op de belastingplichtige zelf, maar soms gaat het om een onderzoek bij een ander (derdenonderzoek). Een onderzoek kan via:

  1. Een bedrijfsbezoek;
  2. Een boekenonderzoek;
  3. Een derdenonderzoek naar de situatie bij een belastingplichtige;
  4. Een waarneming ter plaatse.

Op dit moment hebben de meeste onderzoeken betrekking op specieke aftrekposten of balansposten (rekening-courant eigenaar, WVA, juist en tijdig aangifte doen, tarieven BTW, etc). De belangrijkste belastinggroepen die worden gecontroleerd zijn:

  1. Omzetbelasting; en
  2. Loonheffingen.

Het is van belang dat u voor een onderzoek weet wat uw rechten en plichten zijn en welke administratie u moet verstrekken. Tevens is van belang om te weten of u een verwijt kan worden gemaakt als er iets fout zou zitten. Heeft u vragen over een boekenonderzoek, bel ons dan gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Bron controle-aanpak Belastingdienst

Handboek controle van de Belastingdienst downloaden.

Hulp bij een boekenonderzoek nodig?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Boekenonderzoek Controle aanpak Belastingdienst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap