Volg ons op:

Wij adviseren wekelijks ondernemers bij boekenonderzoeken.. vragen? Bel ons gerust voor een vrijblijvende afspraak

Twitter Updates

Auditfile Belastingdienst

Vrijwel wekelijks adviseren wij ondernemers bij boekenonderzoeken. Eén van de meest tijdrovende bezigheden voor de ondernemer en zijn accountant. Het inzichtelijk maken van de administratie en het beantwoorden van vragen kost veel tijd, soms teveel. De Belastingdient mag alles vragen, maar niet alle vragen moeten worden beantwoord. De Belastingdienst vraagt vaak als eerste om de XML Auditfile, hierin staan de meeste feiten en getallen die worden gecontroleerd.

Fiscale bewaartermijn

U moet uw administratie gedurende 7 jaar bewaren. Alle informatie welke u ontvangt en / of vastlegt behooort tot uw administratie. Als de informatie ook fiscaal relevant is, moet u deze aan de Belastingdienst verstrekken. Voor e-mails, agenda's en overige informatie is vaak onduidelijk of deze tot uw administratie behoren. De meeste discussie wordt gevoerd over "de fiscale relevantie".

Moet u een auditfile verstrekken?

Een auditfile volgt uit uw adminstratie (export bestand). Er komt wel eens aan de orde of u deze auditfile moet verstrekken. In een casus voor de Rechtbank Gelderland speelde het volgende:

Henk importeert en verkoopt kleding. De verkoop vindt plaats via winkel en via het internet. De inspecteur vraagt i.v.m. een boekenonderzoek om een auditfile. Henk stelt: "u doet het maar met de papieren." De rechter is het met de inspecteur eens, Henk beschikt over een auditfile en de inspecteur vraag erom, dus moet Henk de auditfile verstrekken. De auditfile kan van belang zijn voor het boekenonderzoek. Ook de persoonlijke aantekeningen (in de auditfile) behoren tot de administratie en moeten worden verstrekt. Henk moet binnen 6 weken de auditfile verstrekken.

Bron auditfile en belastingen

Rechtbank Gelderland d.d. 1 oktober 2018 (ECLI:NL:RBGEL:2018:4161)

Boekenonderzoek? Laat u adviseren door specialisten

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van auditfile belastingdienstAuteur(s) van auditfile belastingdienst


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. J.A.P.N. Antonis (Rob).
Fiscaal Jurist ,

0880270000
r.antonis@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 12-10-2018 | Artikel laatst gewijzigd : 16-10-2018

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen