print sitemap zoeken disclaimer contact

Auditfile Belastingdienst

Vrijwel wekelijks adviseren wij ondernemers bij boekenonderzoeken. Eén van de meest tijdrovende bezigheden voor de ondernemer en zijn accountant. Het inzichtelijk maken van de administratie en het beantwoorden van vragen kost veel tijd, soms teveel. De Belastingdient mag alles vragen, maar niet alle vragen moeten worden beantwoord. De Belastingdienst vraagt vaak als eerste om de XML Auditfile, hierin staan de meeste feiten en getallen die worden gecontroleerd.

Fiscale bewaartermijn

U moet uw administratie gedurende 7 jaar bewaren. Alle informatie welke u ontvangt en / of vastlegt behooort tot uw administratie. Als de informatie ook fiscaal relevant is, moet u deze aan de Belastingdienst verstrekken. Voor e-mails, agenda's en overige informatie is vaak onduidelijk of deze tot uw administratie behoren. De meeste discussie wordt gevoerd over "de fiscale relevantie".

Moet u een auditfile verstrekken?

Een auditfile volgt uit uw adminstratie (export bestand). Er komt wel eens aan de orde of u deze auditfile moet verstrekken. In een casus voor de Rechtbank Gelderland speelde het volgende:

Henk importeert en verkoopt kleding. De verkoop vindt plaats via winkel en via het internet. De inspecteur vraagt i.v.m. een boekenonderzoek om een auditfile. Henk stelt: "u doet het maar met de papieren." De rechter is het met de inspecteur eens, Henk beschikt over een auditfile en de inspecteur vraag erom, dus moet Henk de auditfile verstrekken. De auditfile kan van belang zijn voor het boekenonderzoek. Ook de persoonlijke aantekeningen (in de auditfile) behoren tot de administratie en moeten worden verstrekt. Henk moet binnen 6 weken de auditfile verstrekken.

Bron auditfile en belastingen

Rechtbank Gelderland d.d. 1 oktober 2018 (ECLI:NL:RBGEL:2018:4161)

Deel deze pagina

Laatste update op 06-10-2021
Artikel gemaakt op 12-10-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Boekenonderzoek Auditfile Belastingdienst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap