Volg ons op:

Twitter Updates

Ondernemer met één opdrachtgever

Een ondernemer met één opdrachtgever wordt vaak door de Belastingdienst niet gezien als ondernemer. Of de ondernemer zijn werkzaamheden via een B.V. of in een eenmanszaak (of VOF) heeft uitgeoefend maakt niet uit. Volgens de rechter ligt dit anders, ook een ondernemer met één opdrachtgever kan een echte ondernemer zijn.

Procedure ondernemer met één opdrachtgever

Het Gerechtshof in Den Haag is in 2018 van mening dat een ondernemer met één opdrachtgever een normale en echte fiscale ondernemer is. De ondernemer draaide en topte paprika's en had hiervoor een eigen onderneming (eenmanszaak). De rechter stelt vast dat de heer X voldoende zelfstandigheid had en een redelijke omzet heeft gehaald. De opdracht wordt gesloten per vierkante meter grond met paprika's, hierop wordt een opdracht (aanneemsom) afgesproken. Het risico voor weersomstandigheden, groei van de planten, de tijd en omvang van de werkzaamheden ligt bij X. De rechter is van mening dat X een echte ondernemer is, de belangrijkste redenen zijn:

Noot fiscaal jurist over ondernemer met één opdrachtgever

In dit geval ging de rechter er eens goed voor zitten. De Inspecteur had zijn feitelijke huiswerk goed gedaan, maar de regels iets te makkelijk uitgelegd. De investeringen van de ondernemer waren beperkt (mobiele telefoon, gereedschap en laptop) maar een ondernemer in de tuinbouw heeft ook niet veel nodig. Deze ondernemer was voor 90% van zijn omzet afhankelijk van één opdrachtgever (totaal 4 opdrachtgevers). De Inspecteur en de Rechtbank waren het nog met elkaar eens, geen ondernemer. Het Gerechtshof legt een betere formulering aan (zie boven). Het feit dat er niet veel reclame wordt gemaakt en weinig wordt geïnvesteerd is volgens het Gerechtshof niet zo belangrijk. De ondernemer heeft recht op ondernemersfaciliteiten (fiscale voordelen) en wordt als "echte" ondernemer gezien. Conclusie is dat de feiten van belang zijn voor de beoordeling van een ondernemer, er is niet altijd een vaste wet of regel. Goed advies en een zorgvuldige voorbereiding (en vastlegging in overeenkomsten) zijn wel van belang. Heeft u vragen? Bel of mail gerust.

Bron jurisprudentie één opdrachtgever en ondernemerschap

Gerechtshof Den Haag 8 mei 2018 (ECLI:NL:GHDHA:2018:1184)

Problemen met de belastingdienst over ondernemerschap?

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van ondernemer met één opdrachtgeverAuteur(s) van ondernemer met één opdrachtgever


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. R.A.M. Damhuis (Roy).
Fiscaal Jurist,

088 027 00 00
r.damhuis@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 12-02-2019 | Artikel laatst gewijzigd : 18-02-2019

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen