print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale scan eenmanszaak of VOF?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Inbreng in de BV ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Starten met een WW-uitkering

De uitvoeringsinstelling (Uitvoering Werknemersverzekeringen) onderscheidt twee fasen bij de start van een bedrijf:

  • De oriëntatiefase: Gedurende deze fase verzamelt u informatie over de mogelijkheden om zelfstandig ondernemer te worden. Heeft u voldoende ondernemersvaardigheden, voldoet u aan vestigingseisen? Hoe gaat u uw product verkopen en aan wie? Hoe wilt u de zaak organiseren en financieren? U kunt gedurende deze fase zonder te solliciteren een WW-uitkering blijven genieten.  In dit geval blijft u verzekerd voor werknemersverzekeringen en voor ziektekosten. Overleg het wel even met het UWV. 
  • De fase waarin u daadwerkelijk van start gaat. Uw bedrijf gaat van start. U werkt voor uzelf en bent dus niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Uw uitkering wordt doorgaans stopgezet en u verliest uw status als werknemer. In voorkomende gevallen wordt de uitkering nog gedurende een beperkte periode doorbetaald of krijgt u een aanvulling op uw ondernemersinkomen.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid
Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De UWV en particuliere verzekeringsmaatschappijen bieden mogelijkheden om dit risico te verzekeren.

Herleving van het recht op WW bij staken onderneming
Als u binnen anderhalf jaar na de start uw activiteiten als zelfstandige staakt, kunt u opnieuw de status als werknemer krijgen. Dat betekent dat u opnieuw een beroep kunt doen op de WW.

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ)
Het BBZ voorziet in inkomenshulp in verschillende vormen voor (startende) ondernemers. Op bepaalde voorwaarden is het BBZ ook toegankelijk voor mensen met een WW-uitkering (kijk op www.scw.nl).

Deel deze pagina

Laatste update op 15-12-2012
Artikel gemaakt op 15-11-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Ondernemer en belastingen Starten met WW uitkering

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap