print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Aftrekbare kosten onderneming

Opleidingskosten aftrekbaar voor ondernemer

Zijn de kosten voor een cursus of opleiding voor een ondernemer aftrekbaar? Als de kosten van de opleiding zien op het op peil houden van reeds verworven kennis, dan zijn deze kosten - volgens de Hoge Raad - aftrekbaar. Als u ook nieuwe kennis opdoet zijn de kosten niet aftrekbaar.

Opleidingskosten binnen onderneming

Henk houdt zich bezig met procedures over intellectuele eigendommen. Henk volgt een rechtenstudie in Leiden en een cursus Patent Litigation in Europa. De kosten, zo'n € 4.000, wil hij aftrekken van de opbrengsten. Zijn de kosten aftrekbaar?

  • Inspecteur: kosten zijn niet aftrekbaar.
  • Rechtbank: studiekosten niet aftrekbaar, reiskosten ook niet. Reden: Henk maakt niet aannemelijk dat hij door de studie zijn kennis op peil heeft gehouden.
  • Gerechtshof: kosten zijn aftrekbaar. Het is aannemelijk dat Henk door de studie zijn verworven kennis op peil wil houden. Dat Henk ook meer kan doen (qua advisering) is niet relevant. Reis- en verblijfkosten zijn deels aftrekbaar (maximaal € 1.500).
  • Hoge Raad: kosten zijn deels aftrekbaar, nieuw Gerechtshof moet uitzoeken welk deel van de kosten ziet op nieuw verworven kennis (dat deel is niet aftrekbaar) en / of hiervan überhaupt sprake is.

Studiekosten en belastingen (noot fiscaal jurist)

Als u als ondernemer nieuwe kennis verwerft, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar als ondernemingskosten. Als u uw huidige kennis zou verbeteren of uzelf meer verdiepen, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar. Een grijs gebied derhalve. De kosten welke niet aftrekbaar zijn als ondernemingskosten kunnen wellicht wel als reguliere studiekosten aftrekbaar zijn.

Bron opleidingskosten en aftrekbaar

Hoge Raad d.d. 23 december 2016 (ECLI:NL:HR:2016:2901).

Conclusie AG d.d. 10 maart 2016 (ECLÏ:NL:HR:2016:2901).

Gerechtshof Den Haag d.d. 7 oktober 2015 (ECLI:NL:GHDHA:2015:2988).

Rechtbank Den Haag d.d. 2 februari 2015 (ECLI:NL:RBDHA:2015:2054).

Deel deze pagina

Laatste update op 15-05-2017
Artikel gemaakt op 11-05-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Aftrekbare kosten onderneming Opleidingskosten aftrekbaar voor ondernemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap