print sitemap zoeken disclaimer contact

FIOD zit cryptobezitter op de hielen

In 2021 heeft de FIOD ruim € 520 miljoen "opgehaald" via ruim 900 onderzoeken. Het bijzondere is dat de FIOD in 2020 exact hetzelfde aantal onderzoeken heeft verricht. Wat opvalt is dat in 2021 veel onderzoeken betrekking hadden op steunmaatregelen inzake corona en cryptotransacties. Voor de kritische lezer valt ook op dat de ABN AMRO in april 2021 met de FIOD (formeel OM) heeft geschikt voor € 480 miljoen, dus dan nog maar € 40 miljoen te gaan in 899 onderzoeken?

Wij hebben een sterk vermoeden dat het verslag niet geheel juist is en / of er informatie ontbreekt.

Terugblik FIOD inzake onderzoeken

In 2020 heeft de FIOD ruim 900 onderzoeken afgerond, waarvan 319 op verzoek van het buitenland (lees meer). In 2021 zijn er ook 900 onderzoeken afgerond, waarvan 321 op verzoek van het buitenland (lees meer). Toeval? Geen idee, in 2019 waren het 800 onderzoeken, dus het getal is niet elk jaar gelijk (lees meer). Bij de onderzoeken wordt steeds meer gebruik gemaakt van slimme technologie en data-analyse, het ouderwetse recherchewerk blijft ook.

Crypto en FIOD-onderzoek

De FIOD zit fraude met bitcoins / crypto valuta dicht op de huid. Opsporing van witwassen van geld is hierbij vaak de eerste aanleiding. Ook het verzwijgen van dergelijke inkomsten / vermogen kan een aanleiding zijn voor dergelijke onderzoeken. Criminele organisaties benutten steeds vaker digitale platforms bij het plegen of voorbereiden van misdrijven. De georganiseerde misdaad digitaliseert het witwasproces in het verleden via (buitenlandse) rechtspersonen en adviseurs en thans steeds verder via cryptovaluta, aanbieders van cryptodiensten en internationale witwasconstructies om de waarde razendsnel wereldwijd te verplaatsen. De politie geeft de FIOD steeds vaker toegang tot grote hoeveelheden ontsleutelde cryptodata, dit maakt onderzoeken een stuk eenvoudiger. Op dit moment komt echter het grootste gedeelte van alle informatie nog uit onderzoeken bij banken.

Bron FIOD en crypto

Jaarverslag FIOD 2021

Jaarverslag FIOD 2020

Deel deze pagina

Laatste update op 31-01-2022
Artikel gemaakt op 24-01-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Bitcoin en crypto FIOD zit cryptobezitter op de hielen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap