Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

FIOD inval

Een FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingdienst) inval komt steeds vaker voor. De FIOD is de opsporingdienst van de Belastingdienst. Wij begeleiden - veelal met een gespecialiseerde advocaat - vrijwel maandelijks onderzoeken en invallen van de FIOD.

FIOD inval, en dan?

Een inval van de FIOD ziet u meestal niet aankomen, veelal staan ze ineens voor de spreekwoordelijke deur. Een inval is altijd het gevolg van een strafrechtelijk onderzoek. Er is dan een redelijk vermoeden van een strafbaar feit (veelal fraude), hierbij kunt u denken aan:

Soms bent u getuige en soms ook verdachte. Steeds vaker zien we dat een getuige uiteindelijk ook verdachte wordt. Het is belangrijk dat u wordt bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat en fiscaal jurist.

FIOD inval en bijstand advocaat en / of fiscaal jurist

Het is van belang (ook voor de werkgever) om daar waar nodig tijdig een advocaat en fiscaal jurist te raadplegen of in te schakelen. Soms zal een telefonisch consult voldoende zijn, soms zal zijn / haar komst moeten worden afgewacht. De opsporingsambtenaren van de FIOD komen meestal met twee of meer personen en melden zich bij de receptie. Veelal gaat dat gepaard met lichte vormen van intimidatie, waardoor het personeel van de receptie in verwarring raakt. Het is zaak dat dit personeel exact weet hoe ze moeten handelen. Een cursus "hoe ga ik om met de FIOD" wordt regelmatig door ons verzorgd bij grotere bedrijven, accountantskantoren of collega belastingadvieskantoren.

Binnentreding en inbeslagneming

Op grond van artikel 83 AWR zijn FIOD-ambtenaren bevoegd het kantoor binnen te treden. Op grond van artikel 81 AWR zijn zij te allen tijde bevoegd voorwerpen in beslag te nemen. Handel dan als volgt:

Doorzoeking

Een doorzoeking vindt plaats op grond van artikel 96c WvSV (Wetbeoek van Strafvordering). Voor een doorzoeking van een kantoor of bedrijf is geen toestemming meer vereist van de Rechtbank. De (hulp-)officier van justitie is hiertoe bevoegd (tot het doorzoeken van een woning is alleen de rechter-commissaris bevoegd). Handel in dit soort situaties als volgt:

Begeleiding bij een FIOD-inval

Een FIOD-inval is is voor veel mensen geen dagelijkse praktijk. Realiseer u dat dit voor de FIOD-ambtenaar anders ligt, hij weet hoe het spel werkt. Het intermenselijke spel is belangrijker dan de fiscale kant van de zaak. Een ervaren adviseur die u begeleidt is hierbij van cruciaal belang. Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.

Begeleiding bij een FIOD Inval?

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van fiod invalAuteur(s) van fiod inval


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. M. te Riet (Martijn)).
Fiscaal Jurist ,

088 027 00 00
m.teriet@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 08-03-2018 | Artikel laatst gewijzigd : 09-03-2018

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen