print sitemap zoeken disclaimer contact

Crypto en belastingheffing

Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen officiële centrale tegenpartij zoals een bank of overheid aan te pas komt. De meeste transacties vinden plaats via omwisselplatforms op het internet. Wat zijn de fiscale gevolgen voor het bezitten van crypto? In dit onderdeel treft u diverse artikelen aan inzake bitcoin en belastingenheffing.

Beste landen voor crypto beleggers

De beste landen voor crypto beleggers zijn Portugal (inkomsten vrijgesteld, tenzij verkoop binnen 1 jaar dan 28% heffing (sinds 2023)), Singapore (geen belasting), Malta (geen vermogensbelasting, maximale inkomstenbelasting 35%) en Zwitserland (max 10% vermogensbelasting, geen inkomstenbelasting)

Best gelezen artikelen over crypto

Vragenbrief crypto van de Belastingdienst ontvangen?

Ik ben mijn crypto vergeten in de aangifte inkomstenbelasting op te nemen, wat nu?

FIOD op zoek naar crypto, wat zijn mijn risico's?

Bitcoin opnemen in de jaarrekening, hoe werkt dit?

Vragen over crypto en belastingen

Ik ben particulier en bezit crypto, wat moet ik doen?

De cryptovaluta moet u aangeven als bezitting in box 3 per de waarde van 1 januari van het jaar (dus voor de aangifte inkomstenbelasting 2021 de waarde per 1 januari 2021). U moet uitgaan van de wisselkoers op de peildatum van het gebruikte platform.

Ik ben particulier en ik mine crypto of handel in crypto, hoe moet ik hiermee omgaan?

Voor het minen van crypto is veel rekencapaciteit op computers nodig. De kosten voor het minen zijn veelal hoog (energiekosten). De Belastingdienst is van mening dat u de inkomsten moet aangeven als de inkomsten hoger zijn dan de kosten (resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming). Bij de handel in crypto kunt u dit veelal vergelijken met de de handel in reguliere valuta, zoals de Amerikaanse dollar. U speculeert dus op koerswinst. U moet de crypto opnemen in box 3. Dit is anders - aldus de Belastingdienst - als u met extra arbeid extra inkomsten zou verdienen. In dat geval moet u de inkomsten aangeven als overige werkzaamheden (box 1).

Mijn bv of bedrijf wordt betaald in crypto

Als uw bedrijf in crypto wordt betaald, moet u de cryptovaluta omrekenen in euro's op het moment van ontvangst. Het omgerekende bedrag rekent u tot uw omzet. Bij het omwisselen kan ook verlies worden gemaakt (of winst). Dit komt tot uiting in het resultaat van uw bedrijf. Bezit u op balansdatum crypto, dan moet u deze omrekenen naar euro's, u mag deze waarderen op kostprijs of lagere marktwaarde.

Vragen over bitcoin of Crypto

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-06-2024
Artikel gemaakt op 04-01-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Bitcoin en crypto

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap