print sitemap zoeken disclaimer contact

Bitcoin verzwijgen voor fiscus is gevaarlijk

Bron 7 maart 2024 Nu.nl (met medewerking mr M. Bik)

Belastingaangifte 2023 en bitcon

Bij de belastingaangifte moeten veel Nederlanders hun cryptovermogen aangeven. In tegenstelling tot spaargeld zijn bitcoins nu nog onzichtbaar voor de Belastingdienst. Maar verzwijgen kan duur uitpakken (artikel vragenbrief belastingdienst). En vanaf 2025 heeft de fiscus alles beter in de gaten. Net als spaargeld en aandelen moet je ook cryptomunten als vermogen aangeven bij je belastingaangifte. Maar ze worden nog weleens vergeten, en dat heeft de Belastingdienst dan niet gauw door (artikel crypto vergeten in aangifte). Cryptoplatforms geven jouw saldo nog niet door aan de fiscus. In die zin zijn bitcoinfortuinen nog onzichtbaar. Dat geldt overigens ook voor NFT's (non fungable tokens) - digitale unieke verzamelobjecten die veel geld waard kunnen worden.

Bewust of onbewust crypto of bitcoin vergeten?

Je kunt bewust of onbewust vergeten je digitale fortuin aan te geven, maar ooit loop je tegen de lamp (artikel vrijwillig melden crypto of inkeren). Dat gebeurt mogelijk pas op het moment dat je ze wil cashen. Als je tien jaar geleden enkele bitcoins hebt bemachtigd - die nu tonnen waard zijn - en ze laat uitbetalen in euro's, gaat eerst de bank vragen stellen. Waar komt al dat geld vandaan? En dan krijgt de Belastingdienst er ook weet van. En de fiscus zal vermoeden dat je in eerdere jaren ook je cryptobezit had moeten opgeven.
Wissel je ze nog niet in, dan worden crypto's uiteindelijk ook zichtbaar voor de Belastingdienst. "Door nieuwe Europese regels moeten cryptoplatforms vanaf 2025 ook jouw bezit melden aan de fiscus", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. Nu mogen platforms dat al wel, maar doen vele dat nog niet.


Vergeten om aangifte te doen?

Veel bezitters van crypto's en NFT-plaatjes vergeten ze onbewust te melden, denkt Marco Bik van Jongbloed Fiscaal Juristen. "Bij mijn klanten zijn dat vaak jongeren met crypto's of NFT's die opeens veel meer waard zijn geworden. Zij werden in het verleden niet uitgenodigd om belastingaangifte te doen. Hoewel ze bij zulk bezit dan eigenlijk uit zichzelf alsnog aangifte hadden moeten doen, weet niet iedereen dat."
Alsnog open kaart spelen is volgens Bik bij deze groep niet heel lastig. "Je kunt alsnog aangifte doen, ook over eerdere jaren. Dan vermoedt de Belastingdienst ook niet direct onwil. Als je als tiener wel crypto's of NFT's van een ton bezit, maar verder weinig geld, kan het wel lastig zijn om je vermogensbelasting te betalen. Dan moet je mogelijk een klein deel verkopen om belasting te kunnen betalen."
Krijgt de Belastingdienst de indruk dat je moedwillig je crypto's hebt verzwegen, dan wordt het lastiger. "Als je jarenlang aangifte hebt gedaan van je vermogen, kun je lastig zeggen dat je geen idee had dat je ook bitcoins moest opgeven", zegt Bik. Dan moet je alsnog je bezit in de afgelopen jaren melden. Daarbij ga je alsnog de vermeden belasting betalen, plus boetes. Uiteindelijk betaal je drie keer de verschuldigde belasting.

Meevaller: je mag kijken naar de waarde van begin 2023

Meevaller bij de belastingaangifte van dit jaar is dat je bij bitcoin niet de huidige recordwaarde (ruim 61.000 euro per bitcoin) moet opgeven. Je neemt de waarde van 1 januari 2023 om 0.00 uur, precies middernacht dus. Toen was de bitcoin bijna vier keer zo weinig waard. Je pakt overigens niet zomaar de koers die je ergens online kunt vinden, maar je gebruikt specifiek de waarde op je eigen platform. Lees ook dit artikel waarbij crypto per 1 januari nog lager mocht worden gewaardeerd.

Vragen over melden crypto of heffing in box 1 of box 3?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 02-04-2024
Artikel gemaakt op 07-03-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Bitcoin en crypto Bitcoin verzwijgen voor fiscus is gevaarlijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap