print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale partner en aangifte

Let op: het fiscale partnerbegrip is gewijzigd in 2010. Lees hier meer over deze wijzingen.

De oude regeling (voor 2010)

Gehuwden en geregistreerde partners zijn automatisch fiscale partners. In sommige situaties kon men kiezen voor:

 1. Samenwonen, mits 18+ en 6 maand samengewoond (hetzelfde adres volgens basisadministratie).
 2. Ouder en een inwonend kind van 27+.
 3. Echtscheiding, mits voor gehele jaar.
 4. Onvrijwillige verbreking samenleving (opname verpleegtehuis, etc.).

Meestal valt de keuze voor fiscaal partnerschap voordelig uit. Fiscale partners mogen schuiven met bepaalde aftrekposten en inkomsten. Dit heeft met name zin als de hoogte van het inkomen van beide partners (substantieel) verschilt.

Met welke uitgaven kunt u schuiven?

 1. Eigen woning: forfait -/- hypotheekrente.
 2. Uitgaven monumentenwoning.
 3. Betaalde partneralimentatie.
 4. Uitgaven voor levensonderhoud van kinderen (jonger dan 30).
 5. Studiekosten.
 6. Giften.
 7. Uitgaven wegens ziekte.
 8. Vermogen inbox 3.
 9. Overige: verliezen lening aan starters, inkomen uit box 2, etc.

Tips

 1. Geen inkomen: als uw partner geen inkomen heeft, is het verstandig inkomen aan hem / haar te 'geven'. Hij / zij maakt hierdoor gebruik van de heffingskortingen. Dit kan aardig oplopen, de algemene heffingskorting is al ruim € 2.000 (na 65 ongeveer € 1.000).
 2. Als u minder dan € 42 aan belasting moet betalen, krijgt u - uit praktische overwegingen - geen aanslag. Schuiven tot deze drempel is zinvol, wel even puzzelen (eenvoudigst met box 3 vermogen). Vorenstaande geldt niet als u een voorlopige aanslag / teruggave heeft gehad.
 3. Veel aftrekposten: als u (eenmalig) een hoge aftrekpost heeft (ziektekosten, alimentatie), dan kunt u deze bij uw partner met een beperkt inkomen doorschuiven naar 2009. U moet wel in 2009 nog bij elkaar blijven!
 4. Vermogen: beide partners hebben recht op een vrijstelling in box 3 van zo'n € 20.000 euro, middels het fiscale partnerschap kunt u (enkel fiscaal) vermogen overdragen aan uw partner.
 5. Geen inkomen, wel vermogen en aftrekpost: als u (even) geen of een beperkt inkomen heeft, dan kunt u het beste uw vermogen bij uw fiscale partner aangeven en de aftrekpost in uw eigen aangifte, hiermee voorkomt u dat de aftrekpost tegen het box 3 tarief (30%) aftrekbaar is.

Opletten

Soms kunt u beter niet kiezen voor partnerschap, de drempels voor aftrekposten (zoals ziektekosten en giften) worden namelijk ook samengevoegd.

Deel deze pagina

Laatste update op 14-02-2013
Artikel gemaakt op 16-02-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Aangifte IB Fiscale partners en aangifte

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap