Volg ons op:

Twitter Updates

Uitgaven monumentenpand, parketvloer niet aftrekbaar?

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 26 april 2016 een opvallende uitspraak gedaan (ECLI:NL:GHDHA:2016:1945) in een zaak waarbij in geschil was of de kosten voor het leggen van een parketvloer aftrekbare kosten zijn, als uitgaven voor monumentenpanden. Volgens Hof Den Haag waren de kosten in deze casus niet aftrekbaar. De Hoge Raad heeft deze uitspraak in cassatie in 2017 bevestigd. Edoch ... wij zijn van mening dat de kosten van een parketvloer in een rijksmonument in sommige gevallen wel aftrekbaar zou moeten zijn.

Nieuws aftrek rijksmonument

De fiscale aftrek voor onderhoud van rijksmonumenten blijft in 2017 bestaan. Dit heeft Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in november 2016 laten weten. Het document kunt u hier raadplegen.

Parketvloer rijksmonument aftrekbaar of niet?

Het bijzondere aan deze uitspraak is dat Hof Den Haag stelt dat de kosten voor het leggen van een vloer nooit aftrekbaar zijn omdat er sprake is van huurderslasten:

"Hof Den Haag oordeelt dat de kosten van het leggen van een vloerbedekking, van welke aard dan ook, huurderslasten vormen. Het Hof verwijst daarbij naar het arrest van de Hoge Raad van 5 oktober 1988, nr. 25613, BNB 1988/321. X heeft volgens het Hof dan geen recht op aftrek van de kosten van het leggen van het parket. Het Hof acht niet van belang dat het parket, na het leggen daarvan, een bestanddeel van de woning is geworden. Volgens het Hof is daar namelijk bij behang ook sprake van. Het gelijk is aan de inspecteur."

Dit is in tegenspraak met een uitspraak van het zelfde Hof van 16 maart 2011. In deze procedure ging het ook om het leggen van een parketvloer1. Het Hof zegt in deze uitspraak het volgende:

Advies fiscaal jurist over rijksmonument en aftrekbare kosten

Hierboven leest u tegenstrijdige uitspraken. Hof Den Haag zegt in 2016 dat het leggen van vloerbedekking van welke aard dan ook altijd huurderslasten zijn, terwijl zij in 2011 nog heeft geoordeeld dat de kosten voor het leggen van een parketvloer wel aftrekbaar zijn. De Staatssecretaris is in 2011 niet in cassatie gegaan, hij was het blijkbaar eens met de Hofuitspraak.

In een besluit van de staatssecretaris uit 2016 staat dat kosten van een parketvloer - in sommige omstandigheden - wel aftrekbaar zijn, lees hier het besluit (onder 3.3.)

Het lijkt mij sterk dat het leggen van een vloer nooit aftrekbaar is als kosten voor monumentenuitgaven. Wanneer een vloer wordt teruggebracht in oorspronkelijke staat als onderdeel van een renovatie, dan is het moeilijk vol te houden dat een huurder deze kosten voor haar rekening zal nemen. Van geval tot geval zal gekeken moeten worden in hoeverre de vloer onderdeel uitmaakt van het monument en of een huurder, objectief gezien, bereid zal zijn om de kosten voor het terugbrengen in de oude staat van een dergelijke vloer voor zijn rekening zou willen nemen.

1: Deze uitspraak is niet gepubliceerd op rechtspraak.nl, daarom treft u geen link aan. Desgewenst kunnen wij u de tekst verstrekken.

Auteur(s) van uitgaven monumentenpand, parketvloer niet aftrekbaar?


A. Hof RB (Arjan).
Register Belastingadviseur ,

088 027 00 00
a.hof@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 02-06-2016 | Artikel laatst gewijzigd : 24-04-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen