print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingvrij sparen via spaarloon

Belastingvrij € 613 per jaar vanuit uw bruto loon sparen is mogelijk. De spaarloonregeling is een aantrekkelijke - vaak vergeten - fiscale mogelijkheid om te sparen of pensioen op te bouwen. In 2010 kunt u maximaal € 613 sparen vanuit uw bruto loon, u hoeft dus geen loonheffing en premies te betalen. Uw werkgever moet dit wel toestaan, hij moet namelijk 25% belasting betalen over uw inleg.

Toelichting

U moet het geld storten op een geblokkeerde bankrekening. Het geld wordt – bijvoorbeeld uit uw vakantiegeld, bonus of maandelijks – op deze bankrekening gestort. Als het geld er 4 jaar heeft gestaan, mag u het belastingvrij opnemen. U bespaart dus tenminste 35% belasting (maximaal 52%).

U kunt het geld ook eerder opnemen, u moet het dan besteden aan een bepaald doel, deze zijn:

  1. scholingsuitgaven;
  2. premie voor pensioen of lijfrenten;
  3. kinderopvang;
  4. kopen woning;
  5. starten eigen onderneming;
  6. beleggen in effecten;
  7. bekostigen onbetaald verlof.

Box 3 en spaarloon

Er is een extra vrijstelling van € 17.025 voor geld dat op een geblokkeerde spaarloonrekening staat. Het deel dat niet geblokkeerd staat valt niet onder de extra vrijstelling in box 3.

Spaarloon of levensloop?

U mag niet van de spaarloonregeling én de levensloopregeling gebruik maken, u moet dus kiezen. U kunt wel jaarlijks wisselen.

Noot

De spaarloonregeling wordt in 2012 afgeschaft, de levensloopregeling is ook in 2012 afgeschaft, tenzij u hiervan reeds gebruik maakt

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Belasting tips actueel Belastingvrij sparen via spaarloon

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap