print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingvrij sparen via spaarloon

Belastingvrij € 613 per jaar vanuit uw bruto loon sparen is mogelijk. De spaarloonregeling is een aantrekkelijke - vaak vergeten - fiscale mogelijkheid om te sparen of pensioen op te bouwen. In 2010 kunt u maximaal € 613 sparen vanuit uw bruto loon, u hoeft dus geen loonheffing en premies te betalen. Uw werkgever moet dit wel toestaan, hij moet namelijk 25% belasting betalen over uw inleg.

Toelichting

U moet het geld storten op een geblokkeerde bankrekening. Het geld wordt – bijvoorbeeld uit uw vakantiegeld, bonus of maandelijks – op deze bankrekening gestort. Als het geld er 4 jaar heeft gestaan, mag u het belastingvrij opnemen. U bespaart dus tenminste 35% belasting (maximaal 52%).

U kunt het geld ook eerder opnemen, u moet het dan besteden aan een bepaald doel, deze zijn:

  1. scholingsuitgaven;
  2. premie voor pensioen of lijfrenten;
  3. kinderopvang;
  4. kopen woning;
  5. starten eigen onderneming;
  6. beleggen in effecten;
  7. bekostigen onbetaald verlof.

Box 3 en spaarloon

Er is een extra vrijstelling van € 17.025 voor geld dat op een geblokkeerde spaarloonrekening staat. Het deel dat niet geblokkeerd staat valt niet onder de extra vrijstelling in box 3.

Spaarloon of levensloop?

U mag niet van de spaarloonregeling én de levensloopregeling gebruik maken, u moet dus kiezen. U kunt wel jaarlijks wisselen.

Noot

De spaarloonregeling wordt in 2012 afgeschaft, de levensloopregeling is ook in 2012 afgeschaft, tenzij u hiervan reeds gebruik maakt

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 02-02-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Belasting tips actueel Belastingvrij sparen via spaarloon

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap