print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Generaal Pardon

Witwassen van zwart geld toestaan tijdens de crisis

In België, Italië en Engeland is een vriendelijke inkeerregeling voorhanden, de tarieven zijn veel lager dan in Nederland. In Nederland is het uiteindelijke tarief voor de inkeerregeling van veel omstandigheden afhankelijk. In de genoemde landen kunt u een vast tarief betalen waardoor u vooraf weet hoeveel u aan belastingen zou moeten betalen. Een dergelijke regeling is veel effectiever dan de Nederlandse regeling.

Nederlanders hebben ongeveer € 60 miljard in het buitenland staan, hiervan wordt nu ongeveer € 3 miljard in een paar jaar opgespoord, een druppel derhalve. Als Nederland de "inkeerders" de mogelijkheid geeft om tegen betaling van bijvoorbeeld 15% hun geld naar Nederland te halen, dan komt er direct € 4,5 miljard in de staatskas en jaarlijks € 320 miljoen aan box 3 heffing. Neveneffect is dat Nederlanders geld beschikbaar hebben om uit te geven.

In de huidige crisis zou een beetje extra geld in de economie een welkome aanvulling zijn voor het bedrijfsleven, stel voor dat de regering hier eens over nadenkt !

Engeland

Engeland wil af van belastingparadijzen. In 2007 is een proef gedaan waarbij een fiscale amnestie tegen 10% (boete) is verleend aan mensen met geheime vermogens en bankrekeningen. Van de aangeschreven mensen heeft 60% gebruik gemaakt van de mogelijkheid, aldus het NRC. De opbrengst van de proef was € 500 miljoen. De tweede ronde wordt nu ingezet onder 500 banken. In Italië is de regeling ook in 2009 ingevoerd, dit heeft ruim € 30 miljard aan geld opgeleverd, het tarief in Italië is nu 5% en in 2010 7%.

Inleiding

Stel, u heeft geld in het buitenland dat in Nederland niet bekend is. Als u zich vrijwillig meldt bij de Belastingdienst krijgt u meestal geen boete en wordt u niet strafrechtelijk vervolgd. Dit kost - over de duim - 30% van uw spaargeld, de rest is voor u. Nadeel is dat het ook meer (soms ook minder) kan zijn. De regeling is niet voor iedereen hetzelfde, niemand weet dus precies waar hij aan toe is. De Belastingdienst noemt deze regeling de "inkeerregeling". Als de Belastingdienst u echter op het spoor komt, dan kunt u er vrijwel zeker vanuit gaan dat al uw spaargeld naar de Belastingdienst gaat en dat een strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. Vanaf 2010 wordt er zelfs een boete van 300% ingevoerd.

Europese informatie-uitwisseling

Met ingang van 1 januari 2004 gaan sommige EU-landen informatie uitwisselen over spaartegoeden die in een ander EU-land zijn ondergebracht. De Nederlandse Belastingdienst zal door deze informatie uit het buitenland veel nieuwe bankrekeningen "ontdekken". Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen dat voor die datum de bankrekeningen in de EU worden overgedragen aan de Kaaimaneilanden of tijdelijk worden gestald in Zwitserland of Luxemburg, ook deze landen worden nu onder druk gezet en maken afspraken met diverse EU-landen.

Generaal pardon

In Italië (5%), Engeland (10%) en België (6 of 9%) maar wellicht ook binnenkort in Duitsland wordt een veel praktischer regeling ingevoerd. In genoemde landen betaalt u een vast tarief en daar is de kous mee af. De ervaring leert dat een dergelijk generaal pardon goed werkt. Het aangiftegedrag verbetert en de Belastingdienst bespaart zich veel tijd voor controle en opsporing. Daarnaast komen voor de Belastingdienst vermogens in zicht waarover anders nooit belasting kan worden geheven. De zwartspaarders kunnen met een schone lei beginnen. De opbrengsten van de regeling kunnen worden gebruikt voor onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg. Minister Zalm weigert echter in Nederland een dergelijke regeling in te voeren, om te voorkomen dat iedereen, die jaarlijks keurig belasting heeft betaald over zijn spaargeld, zich bedonderd zou voelen. Deed hij dat maar wel!

Nederlandse zwartspaarders hebben naar schatting € 60 miljard aan verzwegen geld in het buitenland. Als slechts de helft van die mensen van de regeling gebruik zou maken, levert dit de Nederlandse schatkist (bij een tarief van 10%) € 3 miljard op. Het geld dat daarna legaal is geworden (€ 27 miljard euro) kan vrij in Nederland worden besteed of belegd. Daarnaast komt er dan nog jaarlijks € 300 miljoen aan box 3 heffing bij de staat binnen. Een geweldige opsteker voor de kwakkelende economie en / of een substantiële bijdrage aan het begrotingstekort.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-12-2012
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Overig Generaal Pardon Witwassen zwart geld

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap