Fiscale eenheid BTW bij overnames (M&A)
Wij zijn regelmatig betrokken bij overnames van bedrijven. Over dit onderwerp hebben wij ook een uitgebreide whitepaper geschreven, deze kunt u hier aanvragen, maak even in het vrije veld de melding "Whitepaper Overnames". Bij elke overname spelen fiscale merites die niet altijd voldoende worden onderzocht. In dit artikel kijken wij kritisch naar de fiscale eenheid voor de omzetbelasting.
De te verkopen BV zit in de fiscale eenheid voor de omzetbelasting
De target vennootschap of vennootschappen zitten in een bestaande fiscale eenheid en wordt verkocht aan een Newco. Als door de verkoop de fiscale eenheid voor de omzetbelasting wordt verbroken kan dit fiscale gevolgen hebben. De Target vennootschap blijft immers - na de verkoop - aansprakelijk voor BTW schulden die zijn ontstaan in de periode voor de overname. Deze aansprakelijkheid stopt zodra de Belastingdienst schriftelijk op de hoogte is gebracht.
Tip 1: stuur na de overname een brief aan de belastingdienst inzake de verbreking van de fiscale eenheid omzetbelasting.
Tip 2: bekijk of er een nieuwe fiscale eenheid voor de omzetbelasting moet worden aangevraagd, ontstaat dus niet van rechtswege (artikel 7 lid 4 wet omzetbelasting.
Positie Newco (tussenholding) bij de fiscale eenheid btw
Per 1 juli 2025 is er nieuw besluitFiscale eenheid omzetbelasting, deze heeft gevolgen voor de Newco, Bidco of tussenholding. In het oude besluit (de Holdingsresolutie) was een goedkeuring opgenomen dat onder bepaalde voorwaarden de Newco of tussenholding onderdeel kon uitmaken van de fiscale eenheid omzetbelasting, ook als de tussenholding geen BTW belaste prestaties zou verrichten. In het nieuwe besluit is deze mogelijkheid (goedkeuring) ook nog van toepassing en zelfs uitgebreid. In het oude besluit moest het gaan om een topholding, dit hoeft onder het nieuwe besluit niet meer (tussenholding mag ook). Een niet BTW plichtige tussenholding die binnen een concern een sturende en beleidsbepalende rol heeft kan dus gewoon worden opgenomen in de fiscale eenheid voor de omzetbelasting. De basis vereisten (financiële, organisatorische en economische verwevenheid) moeten dan wel van toepassing zijn. Belangrijk is dat er een schriftelijk verzoek inzake een fiscale eenheid voor de omzetbelasting moet worden ingediend bij de Belastingdienst.
Tip 3: na overname een schriftelijk verzoek indienen als de fiscale eenheid omzetbelasting moet worden gevormd
Noot fiscaal jurist inzake fiscale eenheid omzetbelasting binnen M&A wereld
Het nieuwe besluit is gunstiger dan het oude besluit. Vaak wordt er voor een overname een tussenholding opgericht (werknaam is dan meestal Newco of Bitco). Deze BV wordt gefinancierd door investeerders en de bank. De kosten komen ook in deze BV terecht. De BV verricht dan eigenlijk geen BTW belaste prestaties waardoor de BTW op de kosten nimmer verrekenbaar zou zijn. Los van de discussie of op bepaalde kosten BTW moet worden gerekend lijkt het binnen het nieuwe besluit mogelijk dat de BTW op deze kosten gewoon wordt verrekend als de tussenholding wordt opgenomen in de fiscale eenheid voor de omzetbelasting. De tussenholding moet dan wel een sturende en beleidsbepalende rol vervullen en tevens moet er sprake zijn van een financiële, organisatorische en economische verwevenheid. Bij een overname zijn de volgende onderdelen dus van belang
- Aansprakelijkheid target voor oude BTW schulden
- Nieuwe fiscale eenheid voor de BTW schriftelijk aanvragen (is niet van rechtswege)
- Als er wordt gewerkt met een Newco of Bitco moet deze een actieve rol vervullen
- Neem in de letter of intent een BTW fiscale eenheid rep & warranty clausule op
- Splits de target vennootschap buiten de fiscale eenheid voor de omzetbelasting voor de daadwerkelijke overname (voor closing)
- Neem uitgebreide garanties / vrijwaringen op voor oude BTW schulden binnen het concern (en niet alleen bij de target vennootschap)