Volg ons op:

U bevindt zich hier : Kennisbank Overname onderneming of BV

Twitter Updates

Overname onderneming of B.V.

In onze praktijk komt het regelmatig voor dat wij adviseren bij de overname van een onderneming of B.V. Tevens zijn wij regelmatig betrokken bij de verkoop van een onderneming of B.V. aan een potentiële koper.

De verkoop van een bedrijf is een vak. Jaarlijks worden er ongeveer 15.000 bedrijven verkocht. Ongeveer 40% van de MKB-bedrijven wil groeien door een overname en 40% van de ondernemers is ouder dan 50 jaar. De conclusie is dan dat er vraag en aanbod is voor een mogelijke verkoop van een bedrijf.

De waardering van aandelen

Een waardering van aandelen is maatwerk. In de praktijk zie je vaak dat de waardering van een onderneming via een soort borrelpraat wordt vastgesteld op 3, 4 of 5 keer de bedrijfswinst van de afgelopen jaren, soms nog met een wegingsfactor en, als het nog iets beter gaat, wordt rekening gehouden met:

Een ondernemer die 25 jaar zijn bedrijf heeft gehad wil niet binnen 2 minuten van de fiscaal jurist of accountant horen "ach waardering ... is wat een gek ervoor geeft ... denk 4 keer de winst." Dit kan niet getuigen van respect voor de ondernemer en zijn bedrijf, los van het feit dat het niet juist is. De waardering bestaat ook niet, omdat het zal afhangen van de reden voor de verkoop en de partij die uiteindelijk gaat kopen. Een paar voorbeelden:

Naast de verkoop wil een ondernemer ook graag antwoorden op:

Verkoopproces

Het goed inventariseren van de markt en het kiezen van de juiste koper zijn belangrijke onderdelen van het verkoopproces. In mijn praktijk komt het ook steeds vaker voor dat de koopsom niet volledig bij de levering wordt betaald, maar in termijnen. De verkoper loopt hierdoor meer risico, maar krijgt ook een hogere prijs. Soms wordt de verkoopprijs ook afhankelijk gesteld van toekomstige winst, zorg er dan wel voor dat u grip kunt behouden op het beleid van uw bedrijf.


Auteur(s) van overname onderneming of bv


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 22-11-2012 | Artikel laatst gewijzigd : 10-08-2015

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen