Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Het pand verhuren met BTW

Verhuur van onroerende zaken is in beginsel vrijgesteld van BTW. Dit staat keurig in de wet op de Omzetbelasting 1968. Dat betekent dat de eigenaar / verhuurder over de huuropbrengsten geen BTW hoeft te betalen, maar ook dat hij de op het pand drukkende BTW-voordruk (zoals op aanschaf, onderhoud en verbetering e.d.) niet in mindering kan brengen.

Het is mogelijk dat verhuurder en huurder samen opteren voor een belaste verhuur. In dat geval moet wel BTW worden berekend over de huurprijs, maar daardoor kan de BTW-voordruk worden verrekend. Dit kan best voordelig zijn.

De belangrijkste voorwaarde is dat de huurder de onroerende zaak voor 90% (in sommige gevallen 70%) of meer voor (met BTW) belaste prestaties gebruikt. De optie moet door middel van een schriftelijke verklaring bij de inspecteur van de verhuurder worden ingediend. Onder strikte voorwaarden bestaat de mogelijkheid om in de huurovereenkomst zelf de optie van belaste verhuur vast te leggen. In dat geval is een verzoek aan de Belastingdienst niet vereist.

Tip 1

Laat u gedurende de huurperiode wel door de huurder jaarlijks informeren over de BTW-status. Stuurt u als verhuurder dus elk jaar een brief aan de huurder, hierin verzoekt u hem om te verklaren dat hij het pand gebruikt voor belaste prestaties voor de BTW.


Tip 2

Aangezien deze regeling aan een aantal voorwaarden is verbonden, is het verstandig u door uw fiscaal adviseur te laten adviseren.


Meer weten van verhuur pand met btwAuteur(s) van verhuur pand met btw


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 25-10-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 13-01-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen