print sitemap zoeken disclaimer contact

Omzetbelasting op kosten bij verkoop aandelen of onderneming

Binnen onze praktijk wordt steeds vaker geadviseerd over de aan en verkoop van aandelen, ondernemingen of deelnemingen. Er worden accountants, advocaten en fiscalisten ingeschakeld en soms ook andere adviseurs. Zijn deze kosten belast met BTW? Is de BTW verrekenbaar?

Bemiddelingskosten bij verkoop aandelen en omzetbelasting

De factuur van de adviseurs betrokken bij een verkoop van uw bedrijf zijn veelal belast met BTW. De diensten van bemiddelaars zijn meestal vrijgesteld van BTW. Uit de jurisprudentie volgt, dat van bemiddelen sprake is als iemand tegen een vergoeding partijen bij elkaar brengt. Meestal brengen bemiddelaars gewoon BTW in rekening. De BTW wordt niet volgens de wet in rekening gebracht en is hierdoor ook niet verrekenbaar. Conclusie: vraag om een juiste factuur van uw bemiddelaar.

Advieskosten bij verkoop aandelen en omzetbelasting

Op grond van jurisprudentie is de BTW op facturen welke betrekking hebben op advies en begeleidingskosten bij de verkoop van aandelen in een BV of NV niet verrekenbaar. Soms is dit anders:

  1. de verkoper vormt een fiscale eenheid voor de BTW met de BV/ NV waarvan de aandelen zijn verkocht;
  2. de verkoop verrichte BTW-belaste managementactiviteiten jegens de BV/ NV waarvan de aandelen zijn verkocht en de verkoper had een meerderheidsbelang (meer dan 50%) in deze BV of NV waarvan de aandelen zijn verkocht.

In bovenstaande situaties is de BTW op advieskosten bij verkoop gewoon verrekenbaar.

Als een voorgenomen verkoop niet doorgaat, is de BTW vermoedelijk wel verrekenbaar. Op 6 september 2018 heeft advocaat-generaal Kokott van het Europese Hof van Justitie zjin conclusie geschreven in een zaak (C&D Foods C-502/17). De kosten zien op een dienst welke is vrijgesteld van BTW (verkoop aandelen), in beginsel is de BTW dan niet verrekenbaar. Hierbij moeten de kosten wel rechtstreeks samenhangen met de voorgenomen verkoop.

Noot fiscaal jurist inzake BTW bij verkoop

Steeds vaker komen er vraagstukken inzake te verrekenen omzetbelasting aan de orde. Onze specialisten helpen u graag.

Vragen over BTW bij verkoop of advies over verkoop van uw bedrijf?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Koop of verkoop BV BTW op kosten bij verkoop aandelen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap