print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in Duitsland

Steeds meer mensen verhuizen naar Duitsland. De reden? Veelal geld, goedkopere huizen, auto’s, verzekeringen, gemeentelijke heffingen, meer kinderbijslag, etc.

Als u in Nederland blijft werken, is het verhaal fiscaal niet zo ingewikkeld. U behoudt veelal gewoon uw belastingvoordeel op uw hypotheekrente en hoeft in Duitsland geen / beperkt belasting te betalen, u moet wel aangifte in Duitsland doen. Het Finanzamt helpt u hierbij graag en veelal best deskundig. De echte gevolgen zijn van praktische aard, u emigreert immers wel naar het buitenland.

Algemeen

U schrijft zich uit bij uw Nederlandse gemeente en schrijft zich in bij de Duitse gemeente, een verblijfsvergunning is niet meer nodig. Eigenlijk niet anders dan een verhuizing binnen Nederland. 

Jaar van emigratie

In het jaar van emigratie is een afspraak met een fiscaal jurist / belastingadviseur belangrijk. Als u dit artikel meeneemt, is een oriënterend gesprek bij ons op kantoor gratis. In het jaar van emigratie is een aantal fiscale zaken van belang:

  1. U moet een zogenaamd M-biljet invullen, hierdoor weet de Belastingdienst dat u emigreert. Op basis van deze aangifte krijgt u een zogenaamde conserverende aanslag. Dit is een aanslag die u niet hoeft te betalen als u zich niet misdraagt. De aanslag wordt opgelegd over Nederlandse pensioenen, lijfrenten, etc.
  2. U kunt verzoeken voor een speciale regeling, door deze regeling blijft u het gehele jaar in Nederland belastingplichtig, dit kan gunstig zijn voor uw hypotheekrenteaftrek.
  3. Bekijk of het te overwegen is bepaalde polissen af te kopen respectievelijk eerder te laten uitkeren.

Als u in Duitsland woont, blijft u in Nederland belastingplichtig voor uw Nederlandse salaris, AOW of ambtenarenpensioen en eventueel in Nederland gelegen onroerend goed.

Verzekeringen

De verzekeringen in Duitsland zijn feitelijk gelijk als in Nederland, derhalve uw normale opstal-, brand-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is een rechtsbijstandverzekering aan te bevelen; Duitsers procederen sneller dan Nederlanders. De ziektekostenverzekering blijft in stand, vraag wel bij uw verzekeraar om een E 106 formulier. Overleg ook even over de risico’s van AWBZ-zorg voor uw gezinsleden.

Nadelen

Er is een aantal nadelen die bij uw emigratie moeten worden meegewogen:

  1. Uitkeringen (WW, bijstand, etc.) zijn in Duitsland lager.
  2. Hypotheek verkrijgen is lastiger en makelaarskosten zijn veelal hoger.
  3. Bureaucratie bij gemeenten en andere overheidsdiensten.
  4. Duitsers zijn geen Nederlanders; dit kan ook een voordeel zijn.

Conclusie

Ga niet (alleen) om het geld en de voordelen verhuizen, u emigreert daadwerkelijk. Ook al is het vlak over de grens. Ga eerst eens met uw bank, een fiscaal jurist en een makelaar praten. Daarna een dagje internetten en u bent volledig op de hoogte. Sluit dit af met een paar weken sfeerproeven op campings, binnensteden, restaurants en een wandeltocht door een woonwijk.

Ik wens u veel succes.

Mr. Dennis J.B. Jongbloed

Deel deze pagina

Laatste update op 15-07-2012
Artikel gemaakt op 28-05-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Wonen in Twente Wonen in Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap