print sitemap zoeken disclaimer contact

Bestrijding schijnzelfstandigheid (DBA) neemt toe

Het toezicht op arbeidsrelaties wordt uitgebreid. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer. De handhaving is nu nog beperkt, maar vanaf 2020 zal de Belastingdienst redelijk fors ingrijpen als aanwijzingen niet worden opgevolgd.

Nieuwe wetgeving voor ZZP'ers

De VAR is er al een tijdje niet meer. Er wordt al enkele jaren gewerkt aan maatregelen ter vervanging van de Wet DBA. Deze nieuwe regeling is er waarschijnlijk in 2021. De handhaving door de Belastingdienst wordt echter opgevoerd. De Belastingdienst krijgt er ook mensen bij die dit in de gaten moeten houden, dit zijn er nu 30 en dit worden er 60, dit zal verder worden uitgebreid tot 80 mensen (FTE). De Belastingdienst en de inspectie SZW zullen ook strikter gaan samenwerken.

Aanscherping onderzoeken naar ZZP'ers

Vanaf 2020 worden de Belastingdienst en de Inspectie meer zichtbaar en zal er ook gehandhaafd gaan worden. Als een opdrachtgever zijn of haar werkwijze niet aanpast, zullen er naheffingen en boetes volgen.

Vanaf 1 januari 2020 zal een aanscherping plaatsvinden van de mogelijkheden tot handhaven. De Inspecteur kan dan ook handhaven in gevallen waarin opdrachtgevers hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen na aanwijzingen van de fiscus. Ook komen extra mensen beschikbaar om meer toezicht te houden. De Inspectie SZW krijgt bovendien meer capaciteit om via verschillende programma’s toezicht te houden op de arbeidswetgeving. Daarnaast zullen de Belastingdienst en Inspectie SZW intensiever samenwerken zodat signalen van schijnzelfstandigheid sneller worden opgepakt.

Minimumtarieven voor ZZP'ers

Er komen nu langzaam voorstellen op gang welke de positie van de ZZP'er in de toekomst duidelijker moeten maken. De belangrijkste voorstellen op een rij:

  1. Er komt een minimumtarief van € 16 per uur (exclusief BTW).
  2. ZZP'ers met een hoger tarief dan € 75 per uur (exclusief BTW) kunnen een zelfstandigenverklaring aanvragen, hierdoor geen risico op naheffingen van premies of loonheffingen bij de opdrachtgever. De toetsing inzake een gezagsverhouding blijft dan wel van toepassing. Een goed contract tussen de opdrachtgever en de ZZP'er is van essentieel belang, evenzo de feitelijke werkzaamheden / uitvoering.
  3. Kwaadwillenden worden vanaf 2021 stevig aangepakt en vanaf 2020 beter gecontroleerd.
  4. Gebruik maken van een (goedgekeurde) modelovereenkomst is wenselijk. 

Vragen over schijnconstructies en / of werken als of met ZZP'ers

Wij adviseren wekelijks opdrachtgevers en ZZP'ers over hun samenwerking en eventuele problemen met het ministerie van Sociale Zaken en / of de Belastingdienst. De boetes kunnen uit vele hoeken komen en fors oplopen. Laat u tijdig adviseren. Zijn er vragen? Bel gerust met één van onze specialisten.

Deel deze pagina

Laatste update op 02-07-2019
Artikel gemaakt op 26-06-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Uitgelicht Schijnconstructies Bestrijding schijnzelfstandigheid DBA

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap