Volg ons op:

Twitter Updates

Werken met zelfstandigen in de bouw

De vraag of sprake is van een ‘echte’ zelfstandige of dat feitelijk in dienstbetrekking wordt gewerkt, houdt de (fiscale) gemoederen al langere tijd bezig. In het kader van het thema schijnconstructies en schijnzelfstandigheid is dit alleen maar toegenomen.

Wanneer is er sprake van dienstbetrekking?

Van een dienstbetrekking is sprake als:

Met name de vraag of sprake is van zelfstandigheid (geen gezagsverhouding) of geen zelfstandigheid (wel gezagsverhouding) is niet altijd even duidelijk.

Handboek loonheffingen

De Belastingdienst heeft in haar Handboek loonheffingen een paragraaf opgenomen met betrekking tot de beoordeling van een de gezagsverhouding. In feite bevat de paragraaf in het Handboek loonheffingen een beperkte vastlegging van rechterlijke uitspraken.

Duidelijkheid wanneer nu sprake is van onderaanneming door een zelfstandige of werken in loondienst, kan alleen plaatsvinden door een waardering van de diverse feiten en omstandigheden van het specifieke geval. Zaken die hierbij onder andere een rol spelen zijn:

Bulgaarse stukadoors

In een procedure bij de Rechtbank Gelderland maakte een bedrijf gebruik van een vijftal Bulgaarse stukadoors. Vraag is of deze stukadoors in dienstbetrekking werkzaamheden verrichten.

De rechtbank concludeert, dat sprake is van een dienstbetrekking. De rechtbank hecht daarbij onder meer waarde aan de volgende feiten:

Noot fiscaal jurist

De weging van alle relevante feiten en omstandigheden is veel voer voor procedures. De Belastingdienst hecht bijzonder veel waarde aan de omstandigheid dat werkzaamheden een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering vormen. Daar valt veel op af te doen. De vraag blijft echter of sprake is van echte zelfstandigheid of een gezochte constructie ter besparing van kosten. Oppassen dus!

Bron: Rechtbank Gelderland 29 januari 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:404.

Bepalen of er nu sprake is van zelfstandigheid of dienstbetrekking?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van werken met zelfstandigen in de bouwAuteur(s) van werken met zelfstandigen in de bouw


mr. M. te Riet (Martijn)).
Fiscaal Jurist ,

088 027 00 00
m.teriet@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Marco Bik ).
Fiscaal jurist, Extern belasting adviseur

088 027 00 00
m.bik@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 28-03-2019 | Artikel laatst gewijzigd : 01-04-2019

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen