print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingdienst wil schijnzelfstandigen aanpakken in 2020

Toezicht arbeidsrelaties in de zorg en in de bouw

De Belastingdienst gaat vanaf 2020 schijnzelfstandigheid in de bouw en zorg nog harder aanpakken. Dit is nog maar het begin, de sector zorg en bouw en kent veel zelfstandigen. Andere sectoren komen daarna aan bod. Vorenstaande volgt uit onderstaande brief van de Staatssecretaris. De komende maanden gaat de Belastingdienst zich richten op schijnzelfstandigheid in ziekenhuizen, klinieken en bij grotere bouwprojecten. Eind 2020 komen hier meer sectoren bij.

Schijnzelfstandigheid is schijnprobleem

Nederland kende in 2018 ruim 3 miljoen mensen die niet in vaste loondienst werkten. Ruim 2 miljoen waren werkzaam als flexkracht en 1 miljoen mensen waren werkzaam als ZZP’er. Het grote aantal mensen dat als ZZP’er werkt is al langere tijd een doorn in het oog van de Nederlandse overheid, ze betalen namelijk geen premies werknemersverzekeringen.

Met de introductie van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie ontstond grote onduidelijkheid over de fiscale positie van zelfstandigen.

Meer boekenonderzoeken in 2020

Er zijn al meer boekenonderzoeken aangekondigd voor 2019 en daarna. Dit zal nu meer worden ingezet op bouw- en zorgbedrijven die met zelfstandigen werken. Deze bedrijven kunnen zich dus eerder gaan "verheugen" op een (onverwacht) bezoek van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat u zich tijdig laat adviseren door een fiscaal jurist of belastingadviseur, dit voorkomt hoge naheffingen en boetes.

De Belastingdienst komt in actie tegen zelfstandigen

In de brief van 4 februari 2020 bevestigt de Staatssecretaris van Financien dat de Belastingdienst extra inzet zal gaan leveren op het toezicht op arbeidsrelaties. De Belastingdienst zet in op bedrijfsbezoeken en belastingcontroles. Er wordt voor de zorg en de bouw gekozen voor een sectorbenadering, waarbij de Belastingdienst samenwerkt met branche- of koepelorganisaties.

Vanaf 1 januari 2020 kan de Belastingdienst niet alleen handhaven als een opdrachtgever kwaadwillend is, maar ook wanneer opdrachtgevers na constatering dat sprake is van een dienstbetrekking hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen (in de meeste gevallen tot 3 maanden) na aanwijzingen van de Belastingdienst.

Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst. Als fiscalist vraag je je dan het volgende af:

  • Wat is kwaadwillend?
  • Er volgt eerst een zorgvuldige belangenafweging voordat er boetes en naheffingen worden opgelegd. Is dit beleid? Zal dit altijd zonder naheffing plaatsvinden? Zijn hier regels voor?

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen zelfstandigheid

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied de fiscale behandeling van ZZP’ers? Vult u dan uw naam en e-mailadres in. U kunt op deze pagina het vak "DGA / Ondernemers / ZZP'ers aanklikken. Wij zullen dan bij relevante ontwikkelingen onze nieuwsbrief toesturen.

Afspraak over uw situatie

Als u naar aanleiding van dit artikel liever een vrijblijvende afspraak maakt om de situatie bij uw onderneming of instelling te bespreken, dan kunt u contact opnemen met één van de auteurs.

Bron problemen voor schijnzelfstandigen

Brief sector benadering toezicht arbeidsrelaties d.d. 4 februari 2020

Toezichtplan arbeidsrelaties 2020

Vragen over schijnzelfstandigheid?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 06-02-2020
Artikel gemaakt op 05-02-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Uitgelicht Schijnconstructies Belastingdienst pakt zelfstandigen aan

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap