Volg ons op:

Twitter Updates

BTW-vrijstelling ZZP'er in de zorg

Een ondernemer in de zorg wordt met kritische blik door de Belastingdienst gevolgd. Regelmatig verliest de Belastingdienst procedures tegen ZZP'ers / ondernemers in de zorg als het om BTW-kwesties gaat. Na een tweetal uitspraken van de Hoge Raad is er nu duidelijkheid, deze wordt nog eens bevestigd in een Kamerbrief van de Staatssecretaris (d.d. 9 juli 2014).

Arresten Hoge Raad over BTW in de zorg

Arrest nummer 1 ging over een verpleegkundige (HBO-opleiding) die op grond van een overeenkomst tot opdracht werkzaam was als anesthesiemedewerkster bij een ziekenhuis. Conclusie: geen BTW o.g.v. artikel 11 lid 1 onderdeel g). Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, de belangrijkste zijn:

In het tweede arrest ging het over een maatschap van operatieassistenten en anesthesiemedewerkers die voor een ziekenhuis werkzaamheden in opdracht uitvoeren. Er is geen sprake van het ter beschikking stellen of uitlenen van werknemers. Ook hier was sprake van een BTW-vrijstelling.

Algemeen BTW in de zorg

Medische handelingen die gericht zijn op de gezondheidskundige verzorging van de individuele mens zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Hierbij kunt u denken aan diensten van:

Volgens de Belastingdienst moet u 21% BTW berekenen over uw diensten als u als verpleegkundige (ondernemer, maatschap of via uitzendbureau) voor een zorginstelling werkt.

Procedures over BTW in de zorg, anesthesieondernemer en BTW

Een ZZP'er is werkzaam in een ziekenhuis als zelfstandig ondernemer. De ondernemer sloot hiertoe een overeenkomst van opdracht met het ziekenhuis (en klinieken). De ondernemer was opgenomen in het zogenaamde BIG-register. Volgens het Gerechtshof in Den Bosch hoeft de ondernemer geen BTW op zijn factuur te melden en is over de vergoeding ook geen BTW verschuldigd. De redenen hiervoor zijn:

Noot fiscaal jurist

De Staatssecretaris is in cassatie gegaan tegen deze uitspraak. Ook de Hoge Raad is van mening dat er sprake is van een BTW-vrijstelling. In navolging hierop is op 9 juli 2014 een Kamerbrief bekend geworden, deze geeft nu duidelijkheid voor de ZZP'er in de zorg.

Bron ondernemer in de zorg

Hoge Raad 13 juni 2014.

Gerechtshof Den Bosch d.d. 4 oktober 2013.

Artikel over medicus in de zorg.

Kamerbrief d.d. 9 juli 2014 over ZZP'er in de zorg en BTW.


Meer weten van btw vrijstelling zzper zorgAuteur(s) van btw vrijstelling zzper zorg


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

A. Hof RB (Arjan).
Register Belastingadviseur ,

088 027 00 00
a.hof@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 11-10-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 09-06-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen