print sitemap zoeken disclaimer contact

Stoppen met uw praktijk

Er zal een moment komen dat u uw praktijk verkoopt. Meestal ligt uw ideale moment (zeg tussen 60 en 65 jaar) niet gelijk aan het moment van een mogelijke overnemer. Soms is het verstandig een kans om (eerdere) overdracht eens door te rekenen. De vervolgvragen bij verkoop zijn dan:

  1. Is de prijs voldoende?
  2. Kan ik normaal blijven leven?
  3. Wat zijn de fiscale gevolgen van een verkoop?
  4. Kan ik belasting besparen bij verkoop (bijvoorbeeld door tijdige inbreng in B.V. of emigratie)?

Checklist stoppen of verkoop

De zelfstandige ondernemer of lid van een maatschap moet een paar stappen doorlopen. Wij nemen dit samen met u op, een overzicht:

  1. Opvolger zoeken en vinden: het wordt kennelijk steeds lastiger om een koper te vinden voor uw praktijk. Soms is uw praktijk eenvoudiger vanuit een B.V. of zonder verkoop van bepaalde activa (bijvoorbeeld pand) wel te verkopen. Daarnaast kunt u overwegen om de koper eerst aan uw praktijk te laten, dit kan door eerst met een waarnemer te werken. Vervolgens kunt u bijvoorbeeld uw praktijk verhuren of in termijnen verkopen. Begint u - in overleg met ons - tijdig een juiste juridische structuur op te bouwen. De zoektocht naar een overnemer duurt al snel vijf jaar, dit heeft u fiscaal ook nodig om een juiste structuur te creëren.
  2. Inkomensplanning: het doorrekenen van het financiële plaatje als u bent gestopt.
  3. Verkoop praktijk: het onderhandelen met de koper of maatschap is een (leuk) vak. Heeft de praktijk waarde? Is de prijs redelijk? Wij beoordelen samen met u of dit redelijk is, wij zullen dan grotendeels de onderhandelingen voeren, als u dit wenst tenminste.
  4. Overeenkomst: bij verkoop is het belangrijk dat juist en volledig wordt afgesproken wat er wordt overgedragen en wie welke risico's loopt. Een volledige en juridisch dichte overeenkomst wordt door ons opgesteld.
  5. Fiscale gevolgen: de fiscale gevolgen van het stoppen van uw praktijk worden vaak vergeten. Middels een juiste structuur of emigratie kunt u heffing beperken of voorkomen.

Contactpersoon

Onderstaande auteur kan u eenvoudig verder helpen. Een oriënterend gesprek kan zonder kosten bij ons op kantoor plaatsvinden.

Deel deze pagina

Laatste update op 28-12-2012
Artikel gemaakt op 18-08-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Medicus en fiscus Stoppen met praktijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap