print sitemap zoeken disclaimer contact

Schijnconstructies

De BV biedt geen bescherming tegen mogelijke schijnzelstandigheid

We merken dat de Belastingdienst steeds meer boekenonderzoeken uitvoert waarbij zelfstandigen worden onderzocht. Dit kan hele bedrijfsmodellen om zeep helpen en forse (naheffings) aanslagen opleveren. Steeds meer zelfstandigen denken dat het inbrengen van de eenmanszaak in een BV een bescherming kan bieden tegen de schijnzelfstandigheid. Dit is niet zo. Ook de Kamer van Koophandel waarschuwt voor deze omzetting naar een BV. Er zijn al diverse kamervragen gesteld en de nieuwe wetgeving is in de maak.

Boekenonderzoeken tegen schijnzelfstandigheid

Sinds 2025 is de Belastingdienst zeer actief met boekenonderzoeken bij bedrijven die zelfstandigen inhuren. Als blijkt dat geen sprake is van een echte zelfstandige / ZZPer dan kan dit bedrijfsmodellen om zeep helpen en ook grote financiele gevolgen hebben voor de opdrachtgever. In 2025 worden er nog geen boetes opgelegd maar naheffingen komen steeds vaker voor.

Het aantal ZZPers / eenmanszaken is in 2025 met ruim 15% gedaald. Het aantal BV's steeg met ruim 20%. Veel ondernemers en starters kiezen er kennelijk voor om met een BV te beginnen, wellicht omdat ze denken dat hiermee de schijnzelfstandigheid wordt voorkomen of het risico wordt beperkt. Deze stelling of gedachte is niet juist, de beoordeling voor zelfstandigheid is bij een eenmanszaak en een BV gelijk.

Noot fiscaal jurist inzake BV en schijnzelfstandigheid

Los van rechtsvorm zal de Belastingdienst kijken naar de feiten (zoals de gezagsverhouding) en kijken dus door de rechtsvorm heen. Ook bij een BV kan de DGA feitelijk onder leiding en toezicht staan van de opdrachtgever (Deliveroo logica). Daarnaast brengt de BV extra kosten met zich mee (ongeveer € 1.500 per jaar). Voor ondernemers is van belang dat ze hun bedrijf "body" geven via meerdere opdrachtgevers, internetsite, kantoor, eigen marketing (sociale media), redelijk uurtarief, eigen verzekeringen (AOV, aansprakelijkheid), etc. Ook moet er aandacht worden besteed aan praktische zaken zoals, ook werken buiten rooster, eigen email, eigen bedrijfsauto, etc.

Los van naheffingen van de belastingdienst kan een opdrachtgever ook te maken krijgen met toepassing van de CAO, naheffing van pensioenen en eventuele problemen door een arbeidsovereenkomst (transitievergoeding). Wij hebben in samenspraak met Damste advocaten een checklist ontwikkeld en daarnaast begeleiden wij vele ondernemers bij boekenonderzoeken. Vragen? Stuur ons gerust een e-mail.


Werken als ondernemer en discussie met de Belastingdienst? Vraag gerust vrijblijvende offerte

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 22-07-2025
Artikel gemaakt op 22-07-2025
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Uitgelicht Schijnconstructies BV geen bescherming schijnzelfstandigheid

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap