Volg ons op:

Fiscale procedure duur?

Bel gerust eens voor een vrijblijvende afspraak

Kennisbank

Twitter Updates

Het verhoren van een belastinginspecteur of FIOD-ambtenaar

Soms heb je als belastingplichtige het gevoel dat de Belastingdienst over meer informatie beschikt dan deze prijsgeeft. Daarbij zou ook wel eens informatie kunnen zitten die voor jou als belastingplichtige nuttig is. Dan zou je graag voor de rechter de inspecteur onder ede willen horen.

Kan ik als belastingplichtige de belastinginspecteur voor de rechter verhoren?

Sinds het zogenoemde Tipgeversarrest [1] weten we dat, als de inspecteur de informatie niet wil geven, deze ook niet kan worden afgedwongen door zijn collega van de FIOD daarover te verhoren. De Hoge Raad zegt:

Bij een doordachte proceshouding van de Belastingdienst en de FIOD is het dus lastig om informatie uit ze te persen. Dat neemt niet weg dat verhoren van ambtenaren zeer nuttig kan zijn.

Er is een zekere parallel met de dossierinzage in de bezwaarfase:


In het Tipgeversarrest kwam de naam van de tipgever niet boven water, maar gingen wel alle belastingaanslagen van tafel [2]. Een mooi resultaat dus.

Voorlopig getuigenverhoor in fiscale procedure

In het belastingrecht lukt het dus niet om informatie van de Belastingdienst af te dwingen. In het burgerlijk recht is er een mogelijkheid om feiten boven water te krijgen: het voorlopig getuigenverhoor. Een belangrijke beperking is dat een voorlopig getuigenverhoor niet kan worden gebruikt tot het boven water krijgen van feiten en informatie ten behoeve van een procedure bij een andere (dan de burgerlijke) rechter. Dit middel kan dus niet worden gebruikt enkel en alleen ten behoeve van de belastingprocedure.

Dat die feiten ook van belang zijn voor de belastingprocedure is geen bezwaar, ze mogen die procedure echter niet ‘verstoren’[3].

We moeten dus op zoek naar andere dan fiscale redenen om een voorlopig getuigenverhoor erdoor te krijgen. Een zoektocht naar die redenen kunt u het beste overlaten aan één van onze deskundigen. Hoe zij het voor elkaar hebben gekregen toch te profiteren van gegevens die de Belastingdienst niet wenst te verstrekken, vertellen wij u graag in een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor.

Vragen over fiscale procedure en uw kansen

In een vrijblijvend gesprek analyseren wij graag uw kansen en risico's.  Bel gerust voor een afspraak !

Bronnen horen belastinginspecteur in fiscale procedures

Vragen over fiscale procedures?

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van verhoren van een belastinginspecteurAuteur(s) van verhoren van een belastinginspecteur


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. J.A.P.N. Antonis (Rob).
Fiscaal Jurist ,

0880270000
r.antonis@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 10-10-2018 | Artikel laatst gewijzigd : 16-10-2018

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen